Obchodzenie Zabezpieczeń na Płytach DVD

• Autor wątku Autor wątku CrimsonStorm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

CrimsonStorm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam przyjemność być nowym użytkownikiem na tym forum. Witam wszystkich i z góry przepraszam jeśli zrobię coś nie tak. :)

Wiem, że w USA nie jest legalne obchodzenie zabezpieczeń na płytach DVD/Blu-ray, co można przeczytać w DMCA. Wydaje mi się, że w Polsce wolno jeśli robi się kopię zapasową swojej legalnej płyty, ale nie jest to jasno sprecyzowane w ustawie o prawie autorskim (przynajmniej tak mi się wydaje jak ją czytam).

Mam tylko legalne płyty kupione w sklepie i nigdy nic nie rozprowadzam. Chciałbym zrobić kopię zapasową płyty DVD, którą kupiłem, ale która ma dużą wartość i nie może się uszkodzić. W tym celu muszę obejść zabezpieczenia CSS na płycie. W USA na przykład wolno chyba zrobić taką kopię, ale nie wolno obchodzić zabezpieczeń... śmieszne, bo praktycznie nie wykonalne.

Chciałbym kupić program do kopiowania płyt, który ma wbudowane obchodzenie zabezpieczeń płyt DVD (CSS).

Na pewno wszyscy znają ***** [moderacja] albo ***** [moderacja]?

Czy według Polskiego prawa wolno mi kupić taki program i zrobić sobie tę kopię obchodząc zabezpieczenia na płycie ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Teoretycznie wedle polskiego prawa, takie oprogramowanie i działanie jest legalne.
W praktyce od niedawna policja i prokuratura nękają osoby przerabiające konsole do gry, co również teoretycznie w świetle polskiego prawa nie jest nielegalne.
Jeżeli prawo jest nadużywane do tego stopnia, że przerabianie konsol i posiadanie przerobionej konsoli może być uznane za wypełnienie Art. 1181/1 ustawy o Prawie Autorskim i PP, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby w taki sam sposób potraktować komputer PC z zainstalowanym oprogramowaniem pozwalającym na obchodzenie zabezpieczeń płyty. W zasadzie byłby to całkiem logiczny krok.

No tak, co do konsol to sprawa jest nieostra i zapewne co sąd, to będzie inaczej...

Co do posiadania takiego softu zainstalowanego w PC-cie, to długo jeszcze będzie rodziło to zapewne kontrowersje, w zależności od interpretacji. Przy czym w Twoim przypadku, jak słusznie zauważyłeś, nasza USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. 'o prawie autorskim i prawach pokrewnych' dopuszcza wykonywanie kopii utworu w celach osobistych, zaś sprawę dodatkowo wyjaśnia (wyciąg i pokreślenie moje)
Przepis prawny:
Art. 79.
1. Uprawniony, którego autorskie prawa majątkowe zostały naruszone, może żądać od osoby, która naruszyła te prawa:
(...)

6. Przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio w przypadku usuwania lub obchodzenia technicznych zabezpieczeń przed dostępem, zwielokrotnianiem lub rozpowszechnianiem utworu, jeżeli działania te mają na celu bezprawne korzystanie z utworu.
(...)
Biorąc dodatkowo pod uwagę Art.122., który mówi, że ściganie przestępstw z Art.118^1 następuje na wniosek pokrzywdzonego, wygląda, że spokojnie możesz dla własnego użytku osobistego skopiować te utwory (z wyłączeniem, rzecz jasna, programów komputerowych).

Bardzo dziękuję obu panom za odpowiedź na moje pytanie. Brakuje mi umiejętności analizy tekstów prawnych i sam nigdy bym do tych wniosków nie doszedł.

Przepraszam za linki w moim pierwszym poście. Będę następym razem lepiej pamiętał co jest napisane w regulaminie. Z oczywistych względów to forum funkcjonuje trochę inaczej niż zwykłe fora internetowe, więc jeszcze się do niego nie przyzwyczaiłem.

Powrót