M
Matii
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 77
Witam.
Mam taki problem. Moja siostra w latach 90' dostała od rodziców darowiznę (połowę działki z fundamentami pod dom).
Dom został wybudowany. Ona również miała w tym swój spory wkład ok 100 tyś.zł.
Rodzice mieszkali na parterze natomiast ona na piętrze.
Po 9 latach rodzice obebrali jej darowiznę, za rażącą niewdzięczność. W między czasie siostra zaciągła kredyt hipoteczny pod swoją część (ponieważ była właścicielem połowy domu).
Główną kwotę kredytu spłaciła, ale zostały jedynie procenty i odsetki (obciążenie hipoteczne nadal jest).
Siostra do tej pory nie zostałe spłacona przez rodziców - (dostała darowane fundamenty a odebrali jej połowę domu).
Dom jest teraz własnością rodziców, ale z obciązeniem hipotecznym.
W testamencie jest zapisany na mnie.
I moje pytanie:
- czy rodzice muszą ją spłacić, biorąc pod uwagę że hipoteka jest z jej winy?
- czy po śmierci rodziców będzie należał się jej zachowek?
- czy po śmierci rodziców, może żądać odemnie abym ją spłacił?
Jak mam najlepiej załatwić to prawnie, żebyśmy wszyscy w miarę byli zadowaleni ???
Proszę o radę.
Mam taki problem. Moja siostra w latach 90' dostała od rodziców darowiznę (połowę działki z fundamentami pod dom).
Dom został wybudowany. Ona również miała w tym swój spory wkład ok 100 tyś.zł.
Rodzice mieszkali na parterze natomiast ona na piętrze.
Po 9 latach rodzice obebrali jej darowiznę, za rażącą niewdzięczność. W między czasie siostra zaciągła kredyt hipoteczny pod swoją część (ponieważ była właścicielem połowy domu).
Główną kwotę kredytu spłaciła, ale zostały jedynie procenty i odsetki (obciążenie hipoteczne nadal jest).
Siostra do tej pory nie zostałe spłacona przez rodziców - (dostała darowane fundamenty a odebrali jej połowę domu).
Dom jest teraz własnością rodziców, ale z obciązeniem hipotecznym.
W testamencie jest zapisany na mnie.
I moje pytanie:
- czy rodzice muszą ją spłacić, biorąc pod uwagę że hipoteka jest z jej winy?
- czy po śmierci rodziców będzie należał się jej zachowek?
- czy po śmierci rodziców, może żądać odemnie abym ją spłacił?
Jak mam najlepiej załatwić to prawnie, żebyśmy wszyscy w miarę byli zadowaleni ???
Proszę o radę.