Obciążenie hipoteczne a zachowek ???

• Autor wątku Autor wątku Matii
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Matii

Użytkownik
Odpowiedzi
77
Witam.

Mam taki problem. Moja siostra w latach 90' dostała od rodziców darowiznę (połowę działki z fundamentami pod dom).
Dom został wybudowany. Ona również miała w tym swój spory wkład ok 100 tyś.zł.
Rodzice mieszkali na parterze natomiast ona na piętrze.
Po 9 latach rodzice obebrali jej darowiznę, za rażącą niewdzięczność. W między czasie siostra zaciągła kredyt hipoteczny pod swoją część (ponieważ była właścicielem połowy domu).
Główną kwotę kredytu spłaciła, ale zostały jedynie procenty i odsetki (obciążenie hipoteczne nadal jest).
Siostra do tej pory nie zostałe spłacona przez rodziców - (dostała darowane fundamenty a odebrali jej połowę domu).
Dom jest teraz własnością rodziców, ale z obciązeniem hipotecznym.
W testamencie jest zapisany na mnie.

I moje pytanie:

- czy rodzice muszą ją spłacić, biorąc pod uwagę że hipoteka jest z jej winy?
- czy po śmierci rodziców będzie należał się jej zachowek?
- czy po śmierci rodziców, może żądać odemnie abym ją spłacił?

Jak mam najlepiej załatwić to prawnie, żebyśmy wszyscy w miarę byli zadowaleni ???

Proszę o radę.

1. Hipoteka jest ograniczonym prawem rzeczowym zbywalnym. Nakłada się ją tylko na nieruchomość, nie obciąża się nią osoby. Spłaca ją aktualny właściciel danej rzeczy. Jeżeli rodzice nie spłacą hipoteki, mogą być pozbawieni praw do nieruchomości.
2. Uznanie za niegodnego dotyczy tylko zwrócenia darowizny. Aby pozbawić córkę zachowku, muszą ją wydziedziczyć Art. 1008 kc. Przyczyny wydziedziczenia muszą być ujęte w testamencie. UWAGA! Jeżeli Pana siostra ma dzieci, to im się należy zachowek, mimo iż matka została wydziedziczona! Art. 1011
3. Jeżeli przejmie Pan nieruchomość w sposób prosty, tak, musi Pan spłacić hipotekę. A jeżeli chodzi o zachowek to Pana siostrze będzie się należało od Pana 1/4 masy spadkowej, no chyba że zostanie jednak wydziedziczona.

Powodzenia

A czy rodzice muszą spłacić siostrę? Bo darwizną były jedynie fundamenty, a odebrany został dom (połowa).

Jeżeli jej część domu była warta powiedzmy 100tyś.zł., a obciążenie hipoteki wynosi ok. 40 tyś zł. To rodzice muszą spłacić siostrę (60tyś zł.) ???

Dodam, że siostra ma udokumentowany swój wkład w budowę domu.

Oj to, źle Pana zrozumiałem. Proszę Pana, w tym wypadku rodzice nie mogą Pana siostrze odebrać całego domu. Mogą cofnąć tylko swój udział w budowie domu. Stają się zatem współwłaścicielem budynku w części ułamkowej adekwatnej dla wartości fundamentu względem całego domu. Przykładowo dom kosztował 100tys., wylanie fundamntów 5 tys. To są współwłaścicielami w 1/20 domu. Czyli tyle co nic, nie jest wymagana ich zgoda do zwykłego zarządu. Jeżeli siostra wzięła hipotekę przed wydziedziczeniem, to Pana rodzice są zobowiązani do spłaty 1/20 hipoteki.

Powrót