Obcięcie wypłaty

• Autor wątku Autor wątku kromal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kromal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam mam taki problem pracuje w prywatnej firmie jako przedstawiciel handlowy jestem na umowie zlecenie ale ta umowa jest rozdzielona na dwie umowy-zlecenie razem zarabiam 1500zl ale mam dwie umowy po 750zl moje pytanie brzmi następująco :
Jeżeli to co jest na umowie jest moja pensją podstawową i do tego dochodzi prowizja czyli wypłata 1500zl (2x750zl) + prowizja to jeżeli mam słabszy miesiąc czyli nie mam umów albo mam ich bardzo mało to pracodawca ma mi prawo wypłacić pieniądze tylko z jednej umowy czyli 750zl uzasadniając, tym że mam słabe wyniki ?
Jeżeli tak to dlaczego tak jest a jeżeli nie to co moge zrobić w tej sprawie z góry dziękuje.

Zasadniczo system premiowy jest oparty na podsawie czyli wynagrodzeniu okreslinym na umowie plus premi - uznaniowej. Pracodawca ma obowiazek wyplacic pensje w calosci ale niestety premi juz nie, oczywiscie gdyby zapisy umowy mowily od czego si eta premia nalezy i taka okolicznosc zaszla a on nie chcial to mozna sie sadzic w sadzie pracy.

gk

Prowizja nie jest premią uznaniową tylko jej wysokość uzależniona jest od wyniku.
Nie rozumiem pytania, proszę czytelniej opisać, za co z jednej z i z drugiej umowy otrzymuje pan wynagrodzenie.

[cytat="Pasqud"]Prowizja nie jest premią uznaniową tylko jej wysokość uzależniona jest od wyniku.
Nie rozumiem pytania, proszę czytelniej opisać, za co z jednej z i z drugiej umowy otrzymuje pan wynagrodzenie.[/cytat]

Sprawa wygląda tak: pracuje na umowie zlecenie i mam podstawę 1500zl na rękę i jest ta pensja rozdzielona na dwóch umowach które łącznie dają mi 1500zl i firma za brak wyników nie wypłaca prowizji ( to rozumiem ) ale do tego dochodzi jeszcze zabranie pieniędzy z jednej z dwóch umów czyli tak jakbym nie miał tej drugiej umowy zlecenie i o to wszystko się rozchodzi czy firma może z tego tytułu nie brać pod uwagę przy wypłacie tej jednej umowy czy nie może tak robić i tego chciałbym się dowiedzieć.

Czyli nie ma różnicy miedzy tymi umowami? A w jakim celu firma rozbija wynagrodzenie podstawowe na dwie umowy?

Nie może jeżeli zlecenie zostało wykonane.
Proszę usunąć link z podpisu chyba że ma pan zgodę administratora.

Jest rozdzielana najprawdopodobniej ze względu na zmniejszenie kosztów składek tak mi sie wydaje ale dlaczego tak robią tego naprawdę nie wiem. Zgadza sie, że brzmią one jednoznacznie.

Przecież Pan nie jest zatrudniony na umowę o pracę, nie jest Pan pracownikiem tylko zleceniobiorcą, nie ma Pan pracodawcy tylko zleceniodawcę.
Nie mają do Pana zastosowania przepisy prawa pracy.
Natomiast, aby odpowiedzieć na Pana pytania należałoby znać treść tych umów zleceń. Być może wszystko jest w porządku.

będę niedługo przechodził na umowę o prace i będę miał też dwie umowy jedna umowę o prace a druga na zlecenie i wtedy mogą mi nie wypłacić pieniędzy ze zlecenia ?

Odpowiem na to wszystko krótko.
Zawieranie umów zlecenia przy umowie o pracę, to są kombinacje niektórych nieuczciwych pracodawców i powinna je kontrolować PIP.

czyli mogę coś w tej sprawie zrobić walczyć jakoś o resztę wypłaty czy lepiej poszukać nowego miejsca pracy ? I co to jest ten PIP

czyli muszę się zwrócić z tym problemem do PIP tak?

Nie. Pan Janusz M. miał na myśli "kombinacje", wśród których występuje jakiś stosunek pracy. Pana na razie taki stosunek ze zleceniodawcą nie wiąże.

czyli nic nie mogę zrobić w tej sprawie czyli mogą mi zabrać pieniądze z jednej umowy zlecenia i nic na to nie poradzę tak?

Wydaje mi się ze firma rozdziela podstawę na dwie umowy, ponieważ traktuje je oddzielnie, podejmując decyzję o zapłacie za jedną z nich w oparciu o wykonanie jakiegoś limitu obrotów. Czy w żadnej z umów nie ma czegoś na ten temat?

nie wiem bo na umowę czekam od kwietnia żeby ją dostać bo wszystko idzie przez warszawę i widocznie nie zostało przesłane powrotem więc na chwile obecną nie mam tej umowy...

Powrót