Obliczanie dochodu utraconego do zasiłku rodzinnego

• Autor wątku Autor wątku magdamagda888
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magdamagda888

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, Bardzo proszę o pomoc w sprawie obliczenia dochodu do zasiłku rodzinnego. Czy mogę uwzględnić w poniższym przypadku dochód utracony? Jeśli tak to co będzie dochodem utraconym??
Wniosek o zasiłek rodzinny na jedno dziecko chciałabym składać w styczniu 2014 roku więc z tego co mi wiadomo obowiązuje mnie wykazanie dochodu za 2012 rok.
W 2012 roku pracowałam w jednej firmie od stycznia do końca sierpnia zarabiając 2000 zł netto a od początku września do końca grudnia w innej firmie i dochód spadł do 1800 zł netto.
Mąż z kolei cały 2012 rok pracował w jednym zakładzie pracy zarabiając 1181 zł netto miesięcznie.
Duża zmiana nastąpiła w 2013 roku ponieważ mąż cały styczeń luty marzec kwiecień pobierał zasiłek dla bezrobotnych w wysokości 680 zł miesięcznie, od początku maja do końca sierpnia był zatrudniony na umowę o pracę i zarabiał 1181 zł netto miesięcznie z kolei od września do końca grudnia będzie pobierał zasiłek dla bezrobotnych w wysokości 560 zł miesięcznie.
Moja umowa o pracę w porównaniu do roku poprzedniego także uległa zmianie ponieważ od stycznia do końca marca zarabiałam 1800 zł netto miesięcznie a od kwietnia do końca grudnia już tylko 1400 zł miesięcznie. Czy taki spadek dochodów w 2013 roku może stanowić dochód utracony czyli stanowi podstawę do obniżenia dochodu za 2012 rok?

Powrót