obliczanie wartosci mieszkania - zachowek

• Autor wątku Autor wątku md_s
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

md_s

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam Was serdecznie i na wstepie dziekuje za to forum!
Moje pytanie jest nastepujace - w przypadku wystapienia o zachowek (chodzi o mieszkanie komunalne wykupione od gminy) - od jakiej ceny oblicza sie wartosc mieszkania, a co za tym idzie wysokosc zachowku - czy jest to wartosc wolnorynkowa czy wedlug cen przyjetych przez gmine w przypadku wyceny przy wykupie?Pozdrawiam i bardzo licze na odpowiedz

Od cen rynkowych.

hmmm no ale gmina tez wycenia wg cen rynkowych a jednak sie roznia od tych z agencji nieruchomosci i to dosc znacznie tzn gmina ma jakas stawke za m^2 i moje pytanie sporawadz sie do tego czy sad wezmie je pod uwage - jestem kompletnym laikiem a bardzo zalezy mi zeby wiedziec...

pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz

aha - jeszcze jedno pytanie...

jak wyglada sprawa z dziedziczeniem ustawowym jezeli wspolmalzonek osoby zmarlej ma ponad 80 lat, w trakcie postepowania w sprawie przyznania I gr. inwalidzkiej, po przebytych ciezkich chorobach...jest taki przepis ktory mowi ze taka osoba otrzymuje 2/3 majatku osoby zmarlej czy cos mi sie pomieszalo juz calkiem?Czy jezeli dziedziczenie jest testamentowe i jedna z osob pominietych w testamencie domaga sie zachowku to uwzglednia sie wiek i stan zdrowia wspolmalzonka (chodzi mi o uwzglednienie tych 2/3 gdyz z tego co sie orientuje przy ustalaniu wysokosci zachowku przyjmuje sie sytuacje w ktorej nie ma testamentu a nastepnie przyznaje osobie ktora o niego wystepuje 1/2 naleznej w dziedzieczeniu ustawowym kwoty). Ale namieszalem :) przepraszam i jeszcze raz pozdrawiam

bardzo prosze o odpowiedz...pozdrawiam

Minimum 25% gdy są dzieci; w innym wypadku 50%. - art.931 k.c. i art. 932 k.c.
Przy ustalaniu zachowku jeżeli zstępni, małżonek lub rodzice spadkodawcy, ale jeżeli byliby powołani do spadku z mocy ustawy bierze się pod uwagę czy uprawniony jest trwale niezdolny do pracy. Wtedy 2/3 wartości udziału spdakowego, w pozostałym zakresie 1/2.
Zgodnie z orzeczeniem SN z 1948 r. ważny jest stan z chwili otwarcia spadku! Czyli gdy dana osoba w chwili śmierci wpółmałżonka nie miała orzeczonego stanu o niezdolności do pracy, trudno będzie uzasadnić roszczenie 2/3 wartości udziału.

A jezeli dana osoba miala w chwili smierci wspolmalzonka ponad 80 lat, "dodatek pielegnacyjny" i kilka powaznych chorob (zlamanie kregoslupa, udar) - niestety wtedy jeszcze nieorzeczona grupa inwalidzka?Jezeli byl testament a osoba pominieta wystepuje o zachowek to mozna przy ustalaniu jego wysokosci przyjac ze 2/3 masy spadkowej przypada wspolmalzonkowi?Czy wszystko idzie po rowno?Bardzo dziekuje Mrcn za szybka odpowiedz!

Można próbować powołać na świadka lekarza rodzinnego lub przedłozyć dokumentację lekarską o stanie zdrowia, które bądź co bądź był powodem do złożenia wniosku o przyznanie grupy inwalidzkiej.
Sądowi może jednak zależeć na konkretnej decyzji organu o ustanowieniu owej grupy.
Wszystko zależy od podejścia sądu i argumentacji strony.

Powrót