Obliczanie wynagrodzenia za urlop

• Autor wątku Autor wątku Azprime
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Azprime

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dzień dobry,
proszę o pomoc w zrozumieniu jak wyliczane jest wynagrodzenie za urlop na moim przykładzie.
Za pracę otrzymuję wynagrodzenie w formie stałej pensji miesięcznej. W grudniu korzystałem z urlopu wypoczynkowego. Także w grudniu wraz z pensją za listopad, otrzymałem dodatkowe wynagrodzenie za nadgodziny. W związku z tym mam pytanie. Czy przy ustalaniu podstawy wynagrodzenia urlopowego za grudzień wynagrodzenie za nadgodziny z listopada powinno być uwzględnione? Ponieważ kadrowa na moje pytanie odpowiedziała, że nie. I zmienny składnik wynagrodzenia za nadgodziny byłby uwzględniony dopiero w przypadku gdybym korzystał w z urlopu w styczniu. A wynagrodzenie za urlop w grudniu było wyliczone na podstawie sierpnia, września i października. Czy to prawidłowe działanie?
Pozdrawiam
Az

Gdy wypłata wynagrodzenia następuje w terminie do dziesiątego dnia miesiąca następnego, wówczas podczas wyliczania podstawy wymiaru wynagrodzenia urlopowego należy przyjąć wynagrodzenie wypłacone z trzech miesięcy poprzedzających miesiąc rozpoczęcia urlopu.

Przykład 2.

Pensja pana Floriana wypłacana jest do dziesiątego dnia miesiąca następnego.

Podczas wyliczania jego wynagrodzenia za urlop, który odbędzie się w sierpniu, w podstawie wymiaru urlopowego należy uwzględnić kwoty wynagrodzenia za czerwiec, maj i kwiecień (pensje, które zostały wypłacone w lipcu, czerwcu oraz maju).

Jeśli wynagrodzenie wypłacane jest na koniec miesiąca, wówczas do wyliczeń przyjmuje się wynagrodzenie wypłacone z trzech miesięcy poprzedzających miesiąc rozpoczęcia urlopu. Nie są to jednak te same miesiące, co w przypadku wynagrodzeń wypłacanych z przesunięciem.

Przykład 3.

Wynagrodzenie pani Janiny wypłacane jest na koniec miesiąca.

Do wyliczeń wynagrodzenia urlopowego za urlop w sierpniu należy przyjąć pensje wypłacone w lipcu, czerwcu oraz maju (wynagrodzenia za lipiec, czerwiec oraz maj).
mam nadzieje ,ze widzisz różnice

Powrót