Obliczenie odsetek od zaległych alimentów

• Autor wątku Autor wątku deodekabokat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

deodekabokat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam to mój pierwszy post.

Mam alimenty na syna, które zostały przekazane do komornika celem ściągnięcia. Na tytule wykonawczym z 2013 roku widnieje opis że 13% w skali roku. Ok w międzyczasie 3 razy zmieniały się odsetku ustawowe. Dzisiaj przyszło pismo od komornika (do mojej wiadomości) że dłużnik został obłożony oprocentowaniem za zaległe alimenty 5% (taka dziś jest stawka tak wynika z wyliczenia zaległych alimentów że jest to własnie 5%). Czy nie jest to błędne wyliczenie przecież w poszczególnych okresach należały mi się alimenty z oprocentowaniem 13%, 8%, 7% i teraz 5. Dlaczego wszystko zostało policzone po stopie dzisiejszej.

Serdecznie dziękuję za odpowiedzi.

a na jakiej podstawie twierdzisz, że zostało tak wyliczone? wrzucałeś do kalkulatora i liczyłeś prawidłową wysokość odsetek?

przemcio1963 napisał:
a na jakiej podstawie twierdzisz, że zostało tak wyliczone? wrzucałeś do kalkulatora i liczyłeś prawidłową wysokość odsetek?
Ponieważ kwota wyliczonych odsetek pokrywa się dosłownie z stawka 5proc w całym okresie. Czy przysługują mi odsetki obowiązujące w danych okresach?

to złóż do komornika wniosek o poprawne naliczenie odsetek zgodnie z tytułem

przemcio1963 napisał:
to złóż do komornika wniosek o poprawne naliczenie odsetek zgodnie z tytułem

Oczywiście ale chciałem tylko zasięgnąć języka czy faktycznie moje rozumowanie jest poprawne.

Powrót