Obniżenie alimentów , pozwana mieszka w Anglii

• Autor wątku Autor wątku lobuzu77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lobuzu77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
Mam pytanie dotyczące obniżenia alimentów. Pozew złożyłem w sądzie właściwym dla mojego i pozwanej miejsca zameldowania(Polska). Dostałem odmowę rozpatrzenia z tytułu niewłaściwej jurysdykcji. Czy sprawa powinna odbyć się w sądzie angielskim i nie ma wyjątków kiedy ta sprawa odbywa się w Polsce?. Niech ktoś mi powie jak założyć taką sprawę. Gdzie uzyskać pomoc po stronie polskiej? Czy potrzebuję jakieś dodatkowe papiery, oczywiście po tłumaczeniu. Czy nasze Ministerstwo pomaga w takich sytuacjach?

Jesli dziecko mieszka w Polsce to wlasnie tam skladasz pozew, Twoje miejsce pobytu jako dluznika ni ma znaczenia. Czy mozesz napisac z jakiego powodu sad oddalil pozew.

Dziecko przebywa i mieszka w Anglii. Sąd stwierdził, iż jest to poza jego jurysdykcją i poradził abym sprawę skierował do sądu właściwego.
Dodatkowo sprawa się zagmatwała jeszcze bardziej, iż pozwana zmieniła ponowie miejsce zamieszkania.

No to niestety, ale sad mial racje- sprawe zaklada sie w miejscu gdzie przebywa dziecko. Poczytaj jak to wyglada w UK- jesli zakladasz tutaj sprawe to obowiazuja przepisy UK( plus tutaj maksymalny okres w usprawiedliwionych przypadkach to 19 lat). Jesli dzieci sa juz duze to moze warto jednak sie tym zajac, bo moze sie okazac, ze obowiazku alimentacji juz nie masz. Tutaj tez inaczej nalicza sie alimenty, sa widelki, jesli matka pobiera zapomogi od panstwa to jest szansa ze dostaniesz maksymalnie20£ miesiecznie, a to w przeliczeniu na zlotowki jest niewielka kwota.

Witam ponownie,
chyba ostatecznie dojrzałem do decyzji, że trzeba tą sprawę załatwić ostatecznie. (matka po raz kolejny zmienia zasady gry). Czy robinsonik mógłby mnie pokierować do jakiej instytucji skierować prośbę o ponowne rozpatrzenie kwoty alimentów (tym bardziej, że na świecie pojawiło się moje drugie dziecko). Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Ile lat ma dziecko? I gdzie dokladnie mieszka pozwana? Systemy prawne pomiedzy Anglia i Walia a Szkocja bardzo sie roznia.

Córka ma lat 12 i mieszka w Anglii (miasteczko Exeter)

lobuzu77 napisał:
Córka ma lat 12 i mieszka w Anglii (miasteczko Exeter)

W takim razie sad wlasciwy bedzie ten:
https://courttribunalfinder.service.gov.uk/courts/exeter-combined-court-centre

Wydaje mi sie ze najpierw musisz zlozyc wniosek o zarejestrowanie wyroku z Polskiego sadu (na formularzu C69) a potem zlozyc wniosek o zmiane tego wyroku na formularzu C100. Musisz zalaczyc pelny akt urodzenia corki i odpis wyroku polskiego ( oba przetlumaczone przysiegle). Nie wiem ile kosztuje zlozenie wniosku C69, sad powinien ci udzielic takiej informacji. Wniosek z formularza C100 to £215. W sadzie mozesz poprosic o tlumacza jesli nie mowisz po angielsku.

Dziękuję za informacje, spróbuje się w to wczytać i zdobyć stosowne dokumenty.

Przepraszam, ale oczom nie wierze. Przez tyle lat nikt Cie nie uswiadomil, ze teraz wszelkie sprawy alimentacyjne musisz zalatwiac w UK i nie z sadem, tylko z Child Maintenance Service? Brytyjski sad nie zniesie Ci przeciez polskiego wyroku, tym bardziej ze ten wyrok jest i tak niewazny od momentu wyprowadzki dziecka z Polski. Musisz sie skontaktowac z Child Maintenance Service. W sumie to matka dziecka musi. Zgaduje, ze nie zarabiasz tyle, zeby jakiekolwiek alimenty sie dziecku nalezaly (niestety).
https://www.gov.uk/child-maintenance/overview

majka51 napisał:
Przepraszam, ale oczom nie wierze. Przez tyle lat nikt Cie nie uswiadomil, ze teraz wszelkie sprawy alimentacyjne musisz zalatwiac w UK i nie z sadem, tylko z Child Maintenance Service? Brytyjski sad nie zniesie Ci przeciez polskiego wyroku, tym bardziej ze ten wyrok jest i tak niewazny od momentu wyprowadzki dziecka z Polski. Musisz sie skontaktowac z Child Maintenance Service. W sumie to matka dziecka musi. Zgaduje, ze nie zarabiasz tyle, zeby jakiekolwiek alimenty sie dziecku nalezaly (niestety).
https://www.gov.uk/child-maintenance/overview

A skad takie informacje ze wyrok jest niewazny skoro dziecko wyjechalo z Polski? Nie wprowadzaj ludzi w blad. I sad angielski jak najbardziej moze taki wyrok zmienic. Matka dziecka nic w danej chwili nie musi bo alimenty dostaje. A jesli przestanie to z wyrokiem uda sie do komornika i komornik sobie sciagnie. Wyrok to wyrok. Obowiazuje w calej UE z marszu.

"A jeśli przestanie to z wyrokiem uda się do komornika i komornik sobie ściągnie. Wyrok to wyrok."

Niestety ta opcję z komornikiem już przerobiłem i faktycznie jest tak jak piszesz Alannda:?

alannda napisał:
A skad takie informacje ze wyrok jest niewazny skoro dziecko wyjechalo z Polski? Nie wprowadzaj ludzi w blad. I sad angielski jak najbardziej moze taki wyrok zmienic. Matka dziecka nic w danej chwili nie musi bo alimenty dostaje. A jesli przestanie to z wyrokiem uda sie do komornika i komornik sobie sciagnie. Wyrok to wyrok. Obowiazuje w calej UE z marszu.

http://isap.sejm.gov.pl/Download;jse...0390444&type=2
itp. itd.

alannda napisał:
Ten link nie dziala. Podaj podstawe prawna.

Po pierwsze nie tym tonem, tym tonem to do swojej mamy.
Po drugie jak Ci nie dziala to przezyj sobie moje stare posty, nie chce mi sie dyskutowac z ignorantem, w dodatku chamskim.

majka51 napisał:
Po pierwsze nie tym tonem, tym tonem to do swojej mamy.
Po drugie jak Ci nie dziala to przezyj sobie moje stare posty, nie chce mi sie dyskutowac z ignorantem, w dodatku chamskim.

To bylo stwierdzenie. Link nie dziala a ty wprowadzasz ludzi w blad i jeszcze sie unosisz.

Powrót