Obnizenie kosztów egzekucji komorniczej

• Autor wątku Autor wątku Zuzax
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zuzax

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Borykam sie z problemem dotyczacym bardzo wysokimi kosztami naliczonymi przez komornika w związku z egzekucją. W dniu 25.04.2016 do mojego miejsca pracy dostarczono informacje o wszczeciu egzekucji i pobraniu należności z mojej pensji. O wszczęciu jakiego kolwiek postepowania dowiedzialam się dopiero w tym dniu. Dlug dotyczy mandatu za podróżowanie koleja miejska bez ligitymacji uprawniajacej do zniżki i wynosi 114 zl, przy tak niskiej kwocie komornik naliczyl koszt postepowania egzekucyjnego w* wysokosci 1500 zl. Z pisma dowiedzialam sie równiez ze sprawa miala miesce w 2009 roku i zaopatrzono ja w klauzulę wykonalnosci na rok 2010. Czy istnieje możliwość przedawnienia sprawy w zwiazku z tym ze uplyna tak długi okres czasu ?? Jak mogę wystapic o zmniejszenie kosztow egzekucji gdyż uwazam ze sa absurdalne? Czy jest jakas inna droga ktora pozwoli mi uniknąć przeprowadzenia egzekucji ?? Z gory bardzo dziekuje za jaka kowiek pomoc.

Na co mogę sie powołać zaskarzając postepowanie ?? Czy to ze egzekucja została wszczeta po tak dlugim czasie działa na moja korzyść ?? Co powinnam napisac w takim piśmie zeby sad orzekł na moja korzyść ?? Czy jednocześnie powinnam wniesc do sądu o obniżenie kosztów ??

Zuzax napisał:
Dlug dotyczy mandatu
z którego roku,
nora47 napisał:
Z pisma dowiedzialam sie równiez ze sprawa miala miesce w 2009 roku i zaopatrzono ja w klauzulę wykonalnosci na rok 2010.

czy odbierałaś jakieś pisma z sądu?

Zuzax napisał:
Czy istnieje możliwość przedawnienia

wszytko zależy kiedy był nałożony mandat a kiedy złożony pozew o wydania nakazu zapłaty,

Zuzax napisał:
przy tak niskiej kwocie komornik naliczyl koszt postepowania egzekucyjnego w* wysokosci 1500 zl.
Jesteś pewny, że 1500 zł to tylko koszt postępowania egzekucyjnego ?
Może jednak całość do zapłaty, tj. kwota główna, odsetki, koszty sądowe, zastępstwa procesowego itd. ?

Mandat jest z z 2008 lub 2007 pismo nir mówi o tym a ja dokladnie nie pamiętam

czy odbierałaś jakieś pisma z sądu?
Możliwe ze takie pisma były odebrane , ja chce spłacić ten dług interesuje mnie jednak jak obnizyc koszty postepowania komornika na co moge sie powołać zeby je zmniejszyc co powinnam zawrzec w takim piśmie czy mozliwe ze istnieja okolicznosci dzialajace na moja korzyść

Kanas napisał:
Jesteś pewny, że 1500 zł to tylko koszt postępowania egzekucyjnego ?
Może jednak całość do zapłaty, tj. kwota główna, odsetki, koszty sądowe, zastępstwa procesowego itd. ?

wszystko jest wyszczegolnione
Dlug 114
Odsetki 78 zl
koszt procesu 107 zl
koszt zastępstwa 30 zl
Oplata egzekucyjna 1500 zl

To nie jest wszystko co jest wyszczególnione na pismach.
Dodaj jeszcze z jakiego to pisma - w nagłówku jest napisane.

Moim zdaniem zaszła pomyłka, zadzwoń do kancelarii i zapytaj skąd taka kwota.

W nagłówku Zajecie wynagrodzenia za pracę oraz wierzutelnosci zasilku chorobowego i wezwanie do dokonania potraceń

naleznosc hlowna 114
Odsetki 78
Koszty procesu 107
Koszt zastepstwa egz
oplata egz 165
Koszty stale 1500
Vat 383
Wydatki gotowkowe 60

1500 zł to prawdopodobnie opłata egzekucyjna stała wynikająca z art.53a.2 Ustawy o komornikach sądowych i egzekucji za odnalezienie majątku. Ostatnio niektórzy komornicy praktykują zasadę że przyszłe wynagrodzenie jest majątkiem czyli płaca razy 12 miesięcy x 5 %. Moim zdaniem nie ma podstaw uznawania przyszłego wynagrodzenia za majątek dłużnika.

Czy komornik wydał postanowienie ustalające opłatę stałą jak wyżej i wezwał dłużnika do wpłaty tychże kosztów w terminie 7-miu dni ?

Ostatnia edycja:
W związku z tym że moje przyszłe wynagrodzenie nie powinno być moim majątkiem mogę zrobić coś by komornik zmniejszył tą opłatę ?? czy mogę sie na coś powołać ?? Mam umówione spotkanie z tym komornikiem czy sa jakeś mozliwości negocjacji ??

Dopóki komornik nie wydał postanowienia o ustaleniu opłaty stałej z art.53a.2 nie ma podstaw do jej zajęcia w ramach wynagrodzenia za pracę. Jeszcze raz:

- czy było wydane przez komornika postanowienie o ustaleniu wysokości opłaty stałej na podstawie art.53a.2 ?

Powrót