Obniżka pensji o 20% - na jakiej podstawie?

• Autor wątku Autor wątku Mary_88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mary_88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

właśnie wróciłam z pracy i spojrzałam na konto. Okazało się, że za kwiecień otrzymałam wynagrodzenie w kwocie 1780 zł netto tj 80% mojego normalnego wynagrodzenia (które wynosi 2200 netto - 3000 brutto mam na umowie o pracę). W firmie były jakieś plotki, że szef chce skorzystać z tarczy antykryzysowej, ale mam tyle roboty, że nie zainteresowałam się tym specjalnie, zwłaszcza, że nie ma u nas żadnych przestojów a szef oficjalnie nie poinformował nas o tym, że będą jakieś obniżki. Oczywiście pracowałam cały miesiąc 8h dziennie, generalnie koronawirus nie miał żadnego wpływu na pracę mojej firmy.

Podsumowując, dostałam wynagrodzenie poniżej minimalnej krajowej. Czy takie praktyki są zgodne z obowiązującymi przepisami w związku z "tarczami antykryzysowymi"? Moja znajoma ma mieć również wypłacane 80% ale równocześnie ma przejść na 0,8 etatu... Natomiast u mnie wygląda to w ten sposób i nie jestem pewna czy szef nie zrobił jakiegoś nadużycia wypłacając poniżej minimalnej a równocześnie nie skracając wymiaru czasu pracy... Proszę o pomoc.

Warto dowiedzieć się w firmie co i kiedy zostało podpisane i ustalone. Porozumienie nie może działać wstecz. A wynagrodzenie przy pełnym etacie nie może być niższe niż najniższa krajowa.

Powrót