obniżona pensja

• Autor wątku Autor wątku Aneta1978
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aneta1978

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Czy pracodawca może w każdym momencie obniżyć pensję do najniższej krajowej?

jeśli mówimy o umowie o pracę na czas nieokreślony o zmiana może nastąpić za porozumieniem stron - jeśli pracodawca zmienia umowę "jednostronnie" to pomijając fakt że musi to nastąpić z określonych przyczyn (można się odwołać do sądu pracy) - w przypadku brak podpisania aneksu (stara) umowa zostaje rozwiązana zgodnie z kodeksem pracy z zależności od stażu.

Dzięki za odpowiedź umowa jest na czas określony (do styczeń 2017) aneksu jeszcze nie mam ale wiem że dostanę na początku roku.Najprawdopodobniej będzie umotywowane słabą kondycją finansową firmy .Najbardziej irytujacy jest fakt że zaledwie pół roku wcześniej otrzymałam podwyżkę :)Chciałabym wiedzieć co w wypadku nie przyjęcia aneksu...

Pewnie zwolni cię i weźmie następnego niewolnika za najniższą krajową .

pseudobiznesmen prawdopodobnie nie tylko ją zwolni, ale jeszcze coś nasmrodzi w sposobie rozwiązania umowy o pracę w taki sposób że pracownica nie otrzyma od ręki zasiłku dla bezrobotnych

Nie wiem dlaczego post autorki znajduje się w dziale Hydepark. Mniejsza o to.

Czy ktoś z odpowiadających potrafi wskazać podstawę prawną swoich twierdzeń?

kforum napisał:
Pewnie zwolni cię
??? Jak to zwolni? Znasz Art. 42 KP czy piszesz "z płuc"???

Aktyw Komandytariusz napisał:
ale jeszcze coś nasmrodzi w sposobie rozwiązania umowy o pracę w taki sposób że pracownica nie otrzyma od ręki zasiłku dla bezrobotnych
??? Większych bzdur nie mogłeś napisać???

Jeżeli nie, proponuję nie zabierać głosu.

Autorce polecam lekturę Kodeksu Pracy - Art. 42.

Znam Thomasie, a ty znasz realia polskiego rynku pracy i sposób w jaki pracują tzw "sądy pracy " ? Niech jeszcze- jak tu piszesz - autorka powoła się na kodeksy, przepisy itp a NA PEWNO ZAGRZEJE MIEJSCA W FIRMIE :D

Po Twoim wpisie wnioskuję, że nie masz zielonego pojęcia o Prawie Pracy. Dalsza dyskusja jest zbędna.

Za to ty nie masz pojęcia o prawdziwym rynku pracy. Wyjdź może czasami z biura i pogadaj z ludźmi zamiast pisać jakieś farmazony nie mające nic wspólnego z prawem a z jakimś twoim wyimaginowanym światem. :D

Jeżeli zwracasz się do osoby pisząc "Ty", nie zapominaj, że "Ty" należy napisać z dużej litery - to po pierwsze,
Po drugie - nie wiesz kim jestem, gdzie pracuję, co robię. Proszę więc nie wypowiadaj się na mój temat.
Po trzecie - farmazony możesz poszukać u siebie w słowniku. Nie zapominaj, że to Forum prawne.
Po czwarte - jaki wyimaginowany świat?

Na prawdę dalsza dyskusja z taką osobą jest zbędna. Nie znasz Prawa pracy - nie zabieraj głosu. Proszę o praz drugi.

Dla jasności - zerknęłaś w ogóle do Art. 42 KP? Chyba jednak nie. Ogólnie piszesz bzdury.

Może pomóż najpierw autorce zamiast pisać jedynie głupoty i to na forum prawnym - jedyne co słusznie zauważyłeś. Poza tym jak jesteś taki mądry to może pomóż niewolnikom w Polsce pracującym za najniższą krajową bo jak chcą podwyżki to jedyne co słyszą od szefów to "jak ci się nie podoba to się zwolnij" :D
I nie strasz mnie bo dla mnie jesteś kolejnym pewnie gryzipiórkiem zza biurka co jedyne mądre rzeczy potrafi zrobić może w WC. :D

kforum napisał:
Może pomóż najpierw autorce zamiast pisać jedynie głupoty i to na forum prawnym
Wskaż mi proszę moje "głupoty". Z ciekawością poczytam.
kforum napisał:
I nie strasz mnie bo dla mnie jesteś kolejnym pewnie gryzipiórkiem zza biurka co jedyne mądre rzeczy potrafi zrobić może w WC.
Koleżanka chyba się trochę zapomniała.

Powrót