Obowiązek Alimentacyjny dla Ojca

• Autor wątku Autor wątku kackkrak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kackkrak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Mam następujące pytanie

Jeśli małżeństwo rozpadło się wiele lat temu (rozwód) a mąż był zobowiązany płacić alimenty (a ich nie płacił) - to czy w trudnej sytacji finansowej tego ojca (po wielu latach) - istnieje obowiązek alimentacyjny Syna w stosunku do Ojca - a jeśli tak czy są jakieś tego uwarunkowania

Nadmienić chciałem że Ojciec ponownie się ożenił

Tak.Ale dlaczego nikt nie wzstapil do komornika o sciaganie zaleglych alimentow__

Z tego co ja wiem w sprawie to gosc dosc skutecznie unikal zdobywania pieniedzy, a przy zyciu utrzymywala go kolejna zona

Niestety zmaro jej sie dosc mlodo i facet zostal sam

Teraz ma problemy finansowe - i zastanawiam sie czy syn jest zobowiazany zaopiekowac sie nim w tej sytuacji

Oczywiscie jak widze dwie odpowiedzi - czyli tak i nie to od razu mi lepiej na sercu :))))

Niestety nie wiem czy wina rozpadu malzenstwa zostala ustalona (czy jak tam to zwal) po jego stronie czy po stronie jego poprzedniej partnerki

pozdrawiam wszystkich znawcow prawa

[cytat:22xiabyy]
Jeżeli rozwód był z winy ojca, to nie.
[/cytat:22xiabyy]

to była żona nie musi. To nie ma nic do dzieci.

Kodeks rodzinny i opiekuńczy :
Art. 60. § 1. Małżonek rozwiedziony, który nie został uznany za wyłącznie winnego rozkładu pożycia i który znajduje się w niedostatku, może żądać od drugiego małżonka rozwiedzionego dostarczania środków utrzymania w zakresie odpowiadającym usprawiedliwionym potrzebom uprawnionego oraz możliwościom zarobkowym i majątkowym zobowiązanego.
§ 2. Jeżeli jeden z małżonków został uznany za wyłącznie winnego rozkładu pożycia, a rozwód pociąga za sobą istotne pogorszenie sytuacji materialnej małżonka niewinnego, sąd na żądanie małżonka niewinnego może orzec, że małżonek wyłącznie winny obowiązany jest przyczyniać się w odpowiednim zakresie do zaspokajania usprawiedliwionych potrzeb małżonka niewinnego, chociażby ten nie znajdował się w niedostatku.
§ 3. Obowiązek dostarczania środków utrzymania małżonkowi rozwiedzionemu wygasa w razie zawarcia przez tego małżonka nowego małżeństwa. Jednakże gdy zobowiązanym jest małżonek rozwiedziony, który nie został uznany za winnego rozkładu pożycia, obowiązek ten wygasa także z upływem pięciu lat od orzeczenia rozwodu, chyba że ze względu na wyjątkowe okoliczności sąd, na żądanie uprawnionego, przedłuży wymieniony termin pięcioletni.

Art. 61. Z zastrzeżeniem przepisu artykułu poprzedzającego do obowiązku dostarczania środków utrzymania przez jednego z małżonków rozwiedzionych drugiemu stosuje się odpowiednio przepisy o obowiązku alimentacyjnym między krewnymi. (np. art. 128 krio),

Art. 135. § 1. Zakres świadczeń alimentacyjnych zależy od usprawiedliwionych potrzeb uprawnionego oraz od zarobkowych i majątkowych możliwości zobowiązanego.

Powrót