Obowiązek naprawy szkody - nie wiem co mi wolno a co nie

• Autor wątku Autor wątku Biedny_bogacz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Biedny_bogacz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam, przedstawie najpierw moją sytuacje i historie sprawy

Policja zabrała mojego laptopa na którym przez tydzień czasu było zainstalowane pare programów, teraz muszę zwrócić pieniądze firmom, które reprezentują twórców oprogramowania.

-Na podstawie art46|1 kk orzeka wobec oskarżonego .. środek karny w postaci obowiązku naprawienia szkody poprzez zapłate na rzecz Stowarzyszenia Pro kwoty 3 838,00 zł
-Na podstawie art.72|2 kk zobowiązuje oskarżonego do naprawienia szkody poprzez zapłatę na rzecz Agencji Hetman ... kwoty 3 605,00 zł

wyrok.. bla bla tj. o 17 występków, z których każdy stanowi przestępstwo określone w art. 291|1 kk w zw. z art. 293|1 kk i art. 118 ust. 1 ustawy z dnia 4.02.1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych w zw. z art. 11|2 kk w zw. z art. 91|1 kk

A moja sytuacja wygląda tak..

Obecnie spłacam kare w ratach do sądu, a w sprawie naprawienia szkód dzwoniłem do jednej firmy (po tej rozmowie jednak zniechęciłem się do dalszego wykonywania telefonów). Ta firma powiedziała, że musze to wszystko zapłacić tak jak jest w wyroku, inaczej sprawa trafi do sądu.. że Sąd znał moją sytuacje i wyznaczył taką kare i musiał wiedzieć co robi..

tylko dodam, że to nie jest kara adekwantna do mojej sytuacji, tylko zwykłe wyliczenie strat tych firm..

Nie mam pojęcia jakie są ich prawa.. czy wysyłają najpierw sprawe do Sądu?? czy też do komornika lub firm windykacyjnych (a to już spora różnica) Nie mam pojęcia jakie są moje prawa.. czy gdy mnie po prostu nie stać na spłate takiego długu to mam prawa rozłożyć to na raty, odroczyć na pewien okres czasu? teraz sądzę, że musze napisać do nich list z prośbą o odroczenie/umożenie lub rozłożenie/ zmniejszenie mojego zadośćuczynienia, jednak nie wiem na czym stoje, jakie mam prawa, jak oni działają.. czy mogą od razu iść do sądu? proszę o pomoc.. gdyż w wyroku mam zapłate do 31grudnia tego roku, a nie chcę ponosić dodatkowych kar..

bo jesliby onii od razu szli do firm windyfikacyjnych, które oddają jakieś pare % to myśle, że dałoby radesie z nimi dogadać, żeby zredukowali tą kwote np. do połowy, jak Wam się wydaje?

Najbardziej mnie ciekawi to czy te firmy mogą od razu pójść do komornika, czy też najpierw do firmy windyfikacyjnej?

Ostatnia edycja:
Proszę o pomoc, gdyż do 31 te firmy wymagają ode mnie zapłaty

Skoro została orzeczona kara i jest wyrok to owe firmy nie pójdą z tym do sądu.
Jest klauzula wykonalności? Sprawa może trafić do komornika [bądź do firm windykacyjnych] - zależy to tylko od nich.
Można rozłożyć na raty - w szczegółach niech ktoś inny się wypowie.
Proszę pamiętać, że firmy windykacyjne nie mogą zająć pana np. konta, samochodu etc. w ramach długu - tylko i wyłącznie komornik ma takie prawo. Ale to swoją drogą.

Kiedy był wydany wyrok?

Wyrok był wydany 20 sierpnia 2009 roku

A nic o klauzuli wykonalności nie znalazłem w wyroku

Firmy mogą egzekwować dług na podstawie wyroku zaopatrzonego w klauzulę wykonalności (klauzulę tę Sąd nadaje na wniosek wierzyciela - czyli tu: firmy).

Jeśli oprócz należności pieniężnych Sąd orzekł wobec Ciebie także np. karę z warunkowym zawieszeniem wykonania, to brak zapłaty dla firm może spowodować, że złożą one wniosek do Sądu o zarządzenie wykonania kary. Sąd wykonanie kary może zarządzić jeśli oceni, że uchylałeś się od zapłaty, czyli nie płaciłeś mimo że mogłeś.

O raty, odroczenie czy umorzenie długu wobec firm możesz się zwracać do tych firm - to ich należności i tylko one mogą Ci udzielać ulg w spłacie.

To, jeśli nie ma klauzuli wykonalności to firmy mogą egzekwować dług tylko poprzez firmy windyfikacyjne a nie poprzez komornika?? - dobrze zrozumiałem??

Jak dostałem wyrok w zawieszeniu to wtedy firmy mogą iść do Sądu, jeśli im nie pooddaje pieniędzy tak??

A jeśli umówie się z firmami na np. 200zł miesięcznie a będe im wpłacał tylko po 100 zł to mogą mi wtedy coś zrobić?

Biedny_bogacz napisał:
To, jeśli nie ma klauzuli wykonalności

Odpis wyroku z klauzulą wydaje się tylko wierzycielowi więc możesz nawet nie wiedzieć że on go już ma (chyba że niedawno zaglądałeś w akta sprawy w Sądzie).

A jeśli umówie się z firmami na np. 200zł miesięcznie a będe im wpłacał tylko po 100 zł to mogą mi wtedy coś zrobić?

Jak wyżej (we wcześniejszym wpisie).

Powrót