Obowiązek opłacania składek zdrowotnych

• Autor wątku Autor wątku 199651
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

199651

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

moja sytuacja wygląda następująco, otóż w poprzednim roku zaraz po maturach zatrudniłem się na umowe o pracę w okresie od 1 lipca 2012 do 1 września 2012. W tym okresie jak podejrzewam składki na moje ubezpieczenie płaciła firma, a nie jak do tej pory zakład pracy rodzica, z którego do tej pory było to opłacane. Po okresie pracy zacząłem studia i studiuje dalej, w te wakacje też pracowałem ale na umowe zlecenie. Dzisiaj zupełnie przez przypadek dowiedziałem się że od dłuższego czasu nie wpływają za mnie składki na ubezpieczenie zdrowotne. Zakład pracy rodzica przestał mi je opłacać. Okazało się od czasu poprzednich wakacji nie miałem opłacanych świadczeń zdrowotnych. :confused:

Czy zakład pracy rodzica miał prawo przestać opłacać mi ubezpieczenia zdrowotnego? (Wyczytałem że student korzysta z ubezpieczenia zdrowotnego jako członek rodziny osoby ubezpieczonej do 26 roku życia, a ja mam dopiero 21 lat) Co najlepiej zrobić w takiej sytuacji, czy NFZ bądz przychodnia mogą dochodzić ode mnie opłat za okres w którym składki nie wpływały, a ja korzystałem z ich usług?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

199651 napisał:
Czy zakład pracy rodzica miał prawo przestać opłacać mi ubezpieczenia zdrowotnego?

- zakład pracy rodzica nie mógł opłacać za Ciebie składek.
Miał ewentualnie jedynie obowiązek - na wniosek rodzica - zgłosić Cię (tylko zgłosić) do ZUS.

Ostatnia edycja:
No tak, wynika z tego co się dowiedziałem, że zakład pracy zgłosił mnie dawno temu i nic nie wycofywał. Widocznie wina leży po stronie ZUS, ale co należy zrobić w tej sytuacji, bo wychodzi na to że dalej nie jestem ubezpieczony. Czy ZUS mógł sam ot tak wykluczyć mnie z korzystania z ubezpieczenia zdrowotnego rodzica?

Jasne, wina ZUS, a nie Twoja, że się nie zainteresowałeś jak to działa...
W momencie podjęcia pracy rodzic powinien powiadomić zakład pracy, żeby Cię wyrejestrował z ubezpieczenia.
Po zakończeniu pracy i rozpoczęciu studiów- powinien ponownie zgłosić Cię do ubezpieczenia.
Teraz jak najszybciej zakład pracy rodzica powinien Cię ubezpieczyć, najlepiej z datą rozpoczęcia studiów.
I jeśli już, to nie ZUS Cię wykreślił, a NFZ.

Aha, no możliwe, tylko ubezpieczenie mnie z datą rozpoczęcia studiów może być kłopotliwe gdyż studiuje już od października ale 2012 roku :what: Jednakże dzięki za rozjaśnienie paru spraw postaram się to wszystko jakoś naprostować :cool:

W wyjątkowych przypadkach można zgłosić z datą wsteczną.

Powrót