Obowiązek podatkowy - towar sprowadzony z poza unii.

• Autor wątku Autor wątku lino12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lino12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam spotkałem się z kuriozalną sytuacją. Kolejny raz udowadniającą jak bezsensowne potrafią być przepisy - A może to jakiś błąd?

Moja firma sprowadziła towar z poza terenu unii europejskiej. Do tej pory wszystko było ok - przychodził towar, wprawdzie z Anglii ale faktura z Azji. Przedstawialiśmy towar do oclenia, listy przewozowe, SAD, tłumaczenie faktury.

Tym razem listy przewozowe nie pozwalały na śledzenie drogi jaką przebył transport (również DPD). Urząd Celny odmówił normalnego trybu oclenia. Wystąpiliśmy więc z prośbą o wydanie decyzji administracyjnej w sprawie towaru.

Oczekiwaliśmy ponad 4 miesiące na decyzję nałożenia Vatu i cła (co samo w sobie jest jakimś nieporozumieniem). Natychmiast po otrzymaniu decyzji uregulowaliśmy Vat i Cło wynikające z decyzji. Dzisiaj to jest po kolejnych dwóch miesiącach zadzwoniła do nas urzędniczka z US i oznajmiła, że mamy zaległości wynikające z nieopłacenia odsetek za 6 miesięcy. Jakim cudem miałem zapłacić podatek jeżeli decyzje dostałem dopiero po 4 miesiącach? I dlaczego mam płacić za opieszałość UC?

Na moje oburzenie dostałem odpowiedź, że powinienem się cieszyć, że w ogóle zadzwonili bo równie dobrze mogło to wyjść za 5 lat a wtedy kwota była by już kosmiczna.

Czy to normalne?:?:

Powrót