Obowiązek wykosznia traw na własnej posesji

• Autor wątku Autor wątku gafi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gafi

Użytkownik
Odpowiedzi
311
Jeśli ktoś wie, proszę mi wskazać przepis nakazujący właścicielowi działki zamieszkałej czyli,prywatnej posesji do koszenia trawnika. Może lepiej wyłożyć kostkę i będzie spokój.? bardzo proszę o wskazanie podstawy prawnej.Przeglądałam to i owo, wynika z tego, że nikt nie zna podstawy prawnej.

Jeśli ktoś wie, proszę mi wskazać przepis nakazujący właścicielowi działki zamieszkałej czyli,prywatnej posesji do koszenia trawnika.
W zakresie gruntów rolnych jest; jeśli działka jest budowlana - nie ma. Bywają interpretacje, że gmina może to wpisać w swój regulamin utrzymania czystości, jest art. 363 Prawa ochrony środowiska, a nawet bywa, że jest to podciągane pod art. 117 kw, ale nie spotkałem się, żeby sądy podzielały takie poglądy (oprócz zaśmiecenia nieruchomości). Od biedy można podciągnąć skutki zarośnięcia nieruchomości pod 144 kc, ale to by był moim zdaniem bardzo trudny do udowodnienia w sądzie "proceder".

Może lepiej wyłożyć kostkę i będzie spokój.?
Lepiej nie z kilku przyczyn:
- Retencja wody;
- Możliwość (nawet nieintencjonalnego) zmienienia kierunku odprowadzenia wód opadowych na sąsiedni grunt (niedopuszczalne działanie);
- MPZP - pow. czynna biologicznie

Ostatnia edycja:
Jeżeli jest to sama trawa to nie ma podstawy aby właściciela przymusić.

Powrót