Obowiązek zameldowania w Niemczech, czy istnieje?

• Autor wątku Autor wątku MalBoh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MalBoh

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Pracuję na stałe w Niemczech. Do tej pory mieszkałam na pensjonacie pracowniczym, ale chciałabym wynająć mieszkanie na kilka miesięcy. Czy wraz z wynajęciem osoba wynajmująca będzie chciała mnie tam zameldować? A może ja sama powinnam się zameldować? Gdzieś wyczytałam, że w przeciągu tygodnia od wynajęcia trzeba pójść do urzędu i zadeklarować swoje miejsce zamieszkania. Ja jednak nie chciałabym się meldować w Niemczech i nie wiem czy istnieje taka możliwość? Czy istnieje taki obowiązek? Proszę o rady.

P.S. Czy wynajem tzw. mieszkania na czas też wymaga meldunku?

W Niemczech podobnie jak w Polsce istnieje obowiazek meldunkowy. wiec musisz sie zameldowac. Melduje sie lokator sam, a nie wlasciciel mieszkania.

W Niemczech nie ma zameldowanie "na pobyt czasowy" jak w Polsce, a wiec bedziesz sie musiala zameldowac normalnie.

Dziękuję za odpowiedź. A jak to się ma do mieszkań wynajmowanych na czas "Wohnen auf Zeit mieten"? Też trzeba się meldować?

To nie gra roli, czy na Zeit czy nie, jak nie jestes turysta, ktory przebywa w hotelu, musisz sie tez zameldowac, skoro tam mieszkasz

W Niemczech wciąż istnieje obowiązek meldunkowy. Oznacza to, że aby legalnie przebywać i pracować na terenie Niemiec trzeba się zameldować w miejscowym urzędzie meldunkowym

Powrót