Obowiązek zmiany rejestracji auta we Włoszech

• Autor wątku Autor wątku MARCIN 77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MARCIN 77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Dzisiaj zostałem zatrzymany przez Policję w Italii.Mam auto na Polskich tablicach a tu mieszkam od 2005 roku.Zabrali Mi dowód rej. i zapłaciłem 1000 euro mandatu za to że pojazd powinien być na włoskich tablicach.
Napiszcie proszę jak jest z tymi przepisami bo już sam nie wiem. Byłem zatrzymywany już kilkanaście razy i nie miałem żadnych problemów - aż do dzisiaj. Tysiak w plecy.
Pozdrawiam wszystkich i czekam na odpowiedzi.

Ha!
Mamy podobna sytuacje .....
I jeździmy na polskich blachach + mój narzeczony ma włoskie prawo jazdy i włoski dowód ....
Byliśmy sprawdzani wiele razy przez policję i ..... nic
Tak na prawdę to jesteśmy w UE :)

Zgodnie z art. 132 włoskiego kodeksu drogowego, maksymalnie po 12
miesiącach stałego pobytu we Włoszech istnieje obowiązek
przerejestrowania pojazdu na włoskie numery. W razie jego niedopełnienie,
właściciel samochodu podlega sankcji mandatu w wysokości od 80 do 318
Euro.

zaznaczę tu iż nie są w stanie sprawdzać na dzień dzisiejszy kiedy i na ile opuszczasz włochy ( w sensie wyjazdu do polski) .....

Przepisy przepisami a życie jest życiem.
ja dla świętego spokoju przerejestrowałem auto.
Zależy na jakiego policjanta się trafi ja chyba trafiłem na słuzbistę.
Dzięki za odpowiedż.
P.S.
A gdzie mieszkacie we włoszech, jeżeli można wiedzieć, bo ja w okolicach Pordenone.
Pozdrawiam.

Przerejestrowanie wiąże się z większymi kosztami ubezpieczenia - włoskiego.
Wystarczyło aby zostało na polskich blachach a Ty widniałbyś na dokumencie jako współwłaściciel :)

My mieszkamy pod Rzymem, czyli jakieś 590 km dalej ;/

Ostatnia edycja:
No to ja też o tym wiem - tylko trzeba kogoś mieć w kraju żeby na niego zarejestrować auto. I tu jest problem. A z ubezpieczeniem nie jest tak żle ,dostarczyłem dokumenty z Polski(Allianz) i zeszłem do klasy 6.
Pozdrawiam.
Marcin.

A ja mam pytanie troche z innej beczki. Ile kosztuje przerejestrowanie auta na wloskie tablice auta z kraju uni czyli np. polska niemcy holandia itd?

Powrót