Obowiązki dewelopera domu dwulokalowego w zakresie zapewnienie wody

• Autor wątku Autor wątku bedikson
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bedikson

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,

Dokonałem zakupu domu dwulokalowego (bliźniak) od dewelopera. Dom posiada własne ujęcie wody ze studni na terenie działki. Podczas mojej rozmowy z deweloperem kilka miesięcy temu wspomniał, że woda ma za dużo żelaza więc zainstaluje jakieś filtry. Budowa zbliża się do końca i zapytałem go kilka dni temu o te filtry, na co deweloper stwierdził, że ich nie zainstaluje bo w umowie nie ma o nich mowy. Cóż to jeden z powodów dla których nie lubię wszystkiego załatwiać na tzw. "gębę", ale skoro deweloper tę wodę zbadał to podejrzewam, że nie zrobił tego wyłącznie, żeby mnie poinformować, że woda nie spełnia norm.

Zacząłem zgłębiać temat i okazuje się, że jednym z dokumentów jakie trzeba złożyć do Inspektoratu nadzoru budowlanego przy odbiorze nieruchomości jest:
wynik laboratoryjnego badania wody pitnej (jeśli budynek posiada własne ujęcie wody)

Porozmawiałem też z przyszłymi sąsiadami i okazuje się, że wszyscy mają zainstalowane uzdatniacze wody bo faktycznie ta prosto ze studni nie spełnia norm. Jednak sąsiedzi zrobili to na własny koszt.

Skoro przy odbiorze jest obowiązek dostarczenia wyniku laboratoryjnego badania wody pitnej to mam uzasadnione podejrzenie, że deweloper może sobie zanieść do zbadania jakąkolwiek "czystą" wodę, a niekoniecznie tę z mojej studni, żeby dostać odpowiedni papier.

Mój pomysł jest taki, aby zbadać wodę z mojej studni na własną rękę i zestawić wynik badania z tym który przedstawi deweloper.

Tutaj mam pytanie do Was drodzy forumowicze. W przypadku jeśli te badania będą się istotnie różniły, tzn. to zlecone przeze mnie wykaże, że woda nie spełnia norm określonych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia, natomiast badanie zlecone przez dewelopera wykaże, że woda jest ok, czy mogę przymusić dewelopera, żeby na swój koszt zainstalował uzdatniacz/filtr do wody ? Czy mogę np. skorzystać z rękojmi ?

Pozdrawiam serdecznie

Powrót