Obowiazki pracownika przy podjaeciu pierwszej pracy w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Alealer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alealer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

mój potencjalny pracodawca oczekuje ode mnie sterenummer. Czy uzyskam go przy zameldowaniu? Jakie dokumenty musze przedlozyc pracodawcy, żeby ten mogl podpisac ze mna umowę i jeśli się zamelduje i podejmę prace obowiązek oplacenia ubezpieczenia zdrowotnego przejmuje pracodawca? Co w przypadku jeśli po zameldowaniu nie podejmę pracy od razy, po jakim czasie musze oplacic zdrowotne, żeby nie mieć później klopotow?
Dziekuje

Steuernummer załatwisz w Finanzamt

i jeśli się zamelduje i podejmę prace obowiązek oplacenia ubezpieczenia zdrowotnego przejmuje pracodawca?

połowe pracodawca a połowę ty ,to będzie strącane z twojej wypłaty

Co w przypadku jeśli po zameldowaniu nie podejmę pracy od razy, po jakim czasie musze oplacic zdrowotne, żeby nie mieć później klopotow?

po zameldowaniu

dziekuje za odpowiedz, to znaczy jeśli wczoraj się zamoldowalam i nie podpisałam jeszcze umowy o pracy, posiadam ubezp. zdrowotne z polski musze tutaj wykupić?

dziekuje, bardzo mi pomoglas bo już bym się ubezpieczyla niepotrzebnie

jeszcze cos: czy w związku z tym, ze się tu zameldowałam, nie pracuje na razie i mam polskie ubezp. zdrowotne musze to gdzies zglosic i czy kasa zacznie sama naliczać ubezpieczenie po upływie 3 miesiąca od zameldowania, tzn. odnotuje w razie braku mojego zgłoszenia, ze już powinnam placic?

Powrót