Obowiązki zbywcy

• Autor wątku Autor wątku marcinn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcinn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Oddałem swój stary samochud do komisu, z tamtąd we wrześniu kupił go nowy właściciel. Teraz przeszedł do mnie oznajmił że samochud mu sie zepsół i chce abym mu zwrucił koszt naprawy albo pozwie mnie do sądu. Chciałbym się dowiedzieć czy mam się czego obawiać ?

Czy mił ktoś może podobny prodlem ?

No niech sobie składa pozew do sądu.
Stroną w tym sporze jest kupujący samochód i komisant czyli osoba która prowadzi komis i działa na Twój rachunek.
Sąd odrzuci taki pozew ale nie mów mu tego niech idzie w koszty :evil:

Art. 765. Przez umowę komisu przyjmujący zlecenie (komisant) zobowiązuje się za wynagrodzeniem (prowizja) w zakresie działalności swego przedsiębiorstwa do kupna lub sprzedaży rzeczy ruchomych na rachunek dającego zlecenie (komitenta), lecz w imieniu własnym.

Art. 770 1=prim Do umowy sprzedaży rzeczy ruchomej, zawartej przez komisanta z osobą fizyczną, która nabywa rzecz w celu niezwiązanym z jej działalnością gospodarczą ani zawodową, stosuje się przepisy o sprzedaży konsumenckiej.

Slawko nie pisz takich rzeczy. A jesli juz to pisz do konca.

Jasne ze komisant odpowiada wobec kupujacego, pod warunkjiem ze kupujacy jesk konsumentem. Ale wobec komisanta potem wobec komisanta odpowiada komitent. W sadzie dojdzie do przypozwania komitenta przez komisanta i rzeczywiscie kupujacy pojdzie w koszty. Tyle ze koszty te uisci komitent jesli przegra sprawe.

Oczywiscie komisant bedzie na gorszej pozycji jako profesjonalista i trudno bedzie mu udowodnic ze nie wiedzial o wadach ktore wywolaly usterke. Ale wszystko jest mozliwe.

Przede wszystkim kim jest kupujacy??

No momencik.
Z całym szacunkiem do Ciebie Dura_lex ale czytaj dokładnie co podałem w poście. :!:

[cytat="Dura_lex"]

Jasne ze komisant odpowiada wobec kupujacego, pod warunkjiem ze kupujacy jesk konsumentem...[/cytat]

art. 770 1=prim Do umowy sprzedaży rzeczy ruchomej, zawartej przez komisanta z osobą fizyczną, która nabywa rzecz w celu niezwiązanym z jej działalnością gospodarczą ani zawodową, stosuje się przepisy o sprzedaży konsumenckiej.

[cytat="Dura_lex"]Ale wobec komisanta potem wobec komisanta odpowiada komitent...[/cytat]

Może tak ale tylko przy ewentualnym roszczeniu zwrotnym.

[cytat="Dura_lex"]W sadzie dojdzie do przypozwania komitenta przez komisanta i rzeczywiscie kupujacy pojdzie w koszty.[/cytat]

Nie sądze, gdyż jak pisałem komitent nie jest stroną w sprawie. Możliwe to jest dopiero przy ewentualnym roszczeniu zwrotnym.

[cytat="Dura_lex"]Tyle ze koszty te uisci komitent jesli przegra sprawe.[/cytat]
Przeważnie każdy kto przegra sprawę ponosi koszty tylko że w postępowaniu pomiędzy nim i komisantem a nie jego obciążą za postępowanie pomiędzy komisantem a kupującym .[/cytat]

[cytat="Dura_lex"]Przede wszystkim kim jest kupujacy??[/cytat]

Nie ma to znaczenia gdyż nawet jeżeli jest przedsiębiorca to się spotka z komisantem w sądzie gospodarczy. A marcinn nie jest stroną w tym sporze i dopiero przy ewentualnym roszczeniu komisanta może się znim spotkać w sądzie cywilnym.

Chyba że zaistnieje sytuacja:
Komisant nie ponosi odpowiedzialności za ukryte wady fizyczne rzeczy jak również za wady prawne, jeśli przed zawarciem umowy, podał je do wiadomości kupującego. To wtedy kupujący ma roszczenie do komitenta.

Kupójący to osoba fizyczna nie prowadząca dziełalności. Samochód nie zepsół mu się odrazu tylko po miesiącu urzytkowania, a pozatym samochód ma 10 lat a ja nie mówiłem ani że jest zepsuty ani że jest cudownie sprawny, i to chyba już sprawa kupójącego czy sprawdzi samochud przed kupnem ( ja osobiście bym tak zrobił ). Podczas mojego urzytkowania samochód sprawował się dobrze. P.S. dzięki za rade, utwierdziliście mnie w przekonaniu.

Z calym szacunkiem SlawkoBoyu ale utwierdziles mnie tylko w przekonaniu o moich racjach.

Istnieje instytucja przypozwania, jej istote na pewno znasz. O tym pisze. O konsekwencjach przypozwania komitenta przez komisanta napisalem a propos kosztow.

Ostatnie zdanie jest przytoczeniem art. 770 Kc. Jesli kupujacy jest konsumentem to ten artykul w ogole nie ma zastosowania. Ma za to art 770 prim i dalej WPROST ustawa o szczegolnych warunkach sprzedazy konsumenckiej.

Co do meritum. Komitentowi sie NAJPRAWDOPODOWBNIEJ upiecze, ale istnieje hipotetyczna mozliwosc pociagniecia do odpowiedzialnosci komitenta. Chodzi mi o to, zeby nie pisac, jakoby sprawa byla oczywista i nie dotyczyla komitenta. Dlaczego sie upiecze? Bo komisant jest profesjonalista. Oto kilka orzeczen, ktore rozjasnia o co mi chodzi.

2003.02.06 wyrok SN IV CKN 1741/00 LEX nr 78278
Wymóg działania ze starannością wyższą, niż obowiązująca nieprofesjonalistów, odnosi się nie tylko do sytuacji, w których mamy do czynienia z samochodami kradzionymi. Także bowiem, gdy samochód nie został skradziony, prowadzący komis obowiązany jest do dochowania podwyższonej staranności przy dokonywaniu jego oględzin i badań.

2001.04.12 wyrok SN II CKN 742/00 LEX nr 52605
Przyjęcie w komis - art. 770 k.c. - samochodu od osoby, która nie jest wpisana jako właściciel do dowodu rejestracyjnego samochodu, nie spełnia wymogu działania z zachowaniem należytej staranności - art. 355 § 2 k.c.

2001.01.05 wyrok SN V CKN 178/00 LEX nr 52422
Wymóg działania ze starannością wyższą niż obowiązująca nieprofesjonalistów odnosi się nie tylko do sytuacji, w których mamy do czynienia z samochodami obarczonymi wadą prawną (kradzionymi). Także wówczas, gdy samochód nie został skradziony, prowadzący komis obowiązany jest do dochowania podwyższonej staranności przy dokonywaniu jego oględzin i badań.

2000.07.18 wyrok SN IV CKN 81/00 OSNC 2001/1/14
przegląd orzeczn.: Robaczyński W. PS 2005/11-12/201
Komisant prowadzący handel używanymi samochodami może skutecznie powołać się na umowne wyłączenie odpowiedzialności za wadę prawną sprzedawanego samochodu wtedy, gdy sprawdzenie autentyczności numerów i dokumentacji samochodu przyjmowanego do sprzedaży komisowej odbyło się z zachowaniem staranności przewidzianej w art. 355 § 2 k.c.

1997.06.24 wyrok SN II CKN 224/97 OSNC 1998/1/8
przegląd orzeczn.: Robaczyński W. PS 1999/7-8/82
Komisanta - w warunkach określonych w art. 770 zd. 2 k.c. - obowiązuje należyta staranność określona rodzajem prowadzonej działalności gospodarczej (art. 355 § 2 k.c.). Prowadzenie komisowej sprzedaży samochodów używanych oznacza, że komisant musi liczyć się ze zjawiskiem wprowadzania do obrotu pojazdów kradzionych i dlatego obowiązany jest dokładnie sprawdzać numery identyfikacyjne oraz dokumenty pojazdu przyjętego do sprzedaży.

1997.05.15 wyrok SN II CKN 168/97 OSNC 1997/10/158
glosa aprobująca: Szpunar A. PPH 1998/3/41 
Komisant prowadzący przedsiębiorstwo komisu samochodowego nie może bronić się wyłączeniem odpowiedzialności wynikającym z art. 770 k.c., jeżeli sfałszowanie oznaczeń numerowych skradzionego i oddanego mu do sprzedaży samochodu było widoczne dla profesjonalisty bez badań specjalistycznych.

Dura_lex :brawo:
Myślę, że ten temat mamy zamknięty.
A tak na marginesie to :beer: należy się :wink:
pzdr

Powrót