E
egoiste
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 60
Witam
Mam pytanie odnośnie podstawy prawnej wprowadzenia obowiązkowej kwarantanny dla osób wracających zza granicy.
W ustawie w art. 34. ust. 2 napisano:
Jednakże rozporządzenie rozszerza zakres kwarantanny.
§2 ust. 2 pkt. 2
§3 ust. 1
Nie widzę nigdzie w ustawie takiego uprawnienia dla ministra i jego rozporządzenia. Czy jestem w błędzie?
Mam pytanie odnośnie podstawy prawnej wprowadzenia obowiązkowej kwarantanny dla osób wracających zza granicy.
W ustawie w art. 34. ust. 2 napisano:
- Przepis prawny:
Osoby zdrowe, które pozostawały w styczności z osobami chorymi na choroby zakaźne podlegają obowiązkowej kwarantannie lub nadzorowi epidemiologicznemu, jeżeli tak postanowią organy inspekcji sanitarnej przez okres nie dłuższy niż 21 dni, licząc od ostatniego dnia styczności.
Jednakże rozporządzenie rozszerza zakres kwarantanny.
§2 ust. 2 pkt. 2
- Przepis prawny:
W okresie, o którym mowa w § 1, osoba przekraczająca granicę państwową, w celu udania się do swojego miejsca zamieszkania lub pobytu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jest obowiązana:
2) odbyć, po przekroczeniu granicy państwowej, obowiązkową kwarantannę
§3 ust. 1
- Przepis prawny:
Obowiązek, o którym mowa w § 2 ust. 2 pkt 2, jest równoważny z obowiązkiem wynikającym z art. 34 ust. 2 ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi. Decyzji organu inspekcji sanitarnej nie wydaje się.
Nie widzę nigdzie w ustawie takiego uprawnienia dla ministra i jego rozporządzenia. Czy jestem w błędzie?
Ostatnia edycja: