Obowiązkowe e-faktury

• Autor wątku Autor wątku Bogdan_1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bogdan_1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Czy zgodne z prawem jest zmuszenie kontrahenta do przyjęcia faktur elektronicznych. Mój kontrahent oświadczył, że od 01.04.2020 rezygnuje z faktur papierowych i bez podpisania zgody-porozumienia nie będę mógł nic kupić.

Tak na szybko przeleciałem ustawę o VAT i nie ma tam wymogu o formie papierowej. Zasady określają wystawienie faktury, posługują się tylko jednym wyrazem/pojęciem "faktura".
Zaś przez pojęcie "faktury" rozumie się wg definicji,(…) jeśli mowa o:
31) fakturze – rozumie się przez to dokument w formie papierowej lub w formie elektronicznej zawierający dane wymagane ustawą i przepisami wydanymi na jej podstawie;

I tyle. Może są jakieś rozporządzenia doprecyzowujące te pojęcia.
Ale wydaje mi się, że nie ma wyboru.

Pan_robotnik napisał:
Tak na szybko przeleciałem ustawę o VAT i nie ma tam wymogu o formie papierowej. ....
Ale jest wymóg na uzyskanie zgody na formę elektroniczną :!:

art. 106n ust. 1
Stosowanie faktur elektronicznych wymaga akceptacji odbiorcy faktury.

Jak rozumiem problem jest w tym, że sprzedawca wobec braku takiej zgody odmawia sprzedaży?

Ostatnia edycja:
A nie ma do tego podstawy, jego obowiązkiem jest wystawić fakturę, odmawiając sprzedaży popełnia wykroczenie. Brak akceptacji nie może skutkować odmową sprzedaży.

Ale "faktura elektroniczna" to nie zawsze "elektroniczna" w rozumieniu przepisów i rozporządzenia.
Założę się, (a niech autor tematu dopyta), że jego sprzedawca nie ma na myśli faktury elektronicznej w rozumieniu VAT i na którą trzeba zgody - tylko raczej bym to ujął wysyłanej elektronicznie, np. w formacie .pdf, która po otrzymaniu musimy wydrukować.

Faktur mailem otrzymuję mnóstwo - ale tylko sporadyczne, duże podmioty - wysyłają zgodnie z rozporządzeniem czyli m.in. z obowiązkowym podpisem elektronicznym.

Teraz sprawdziłem i np. PLAY, Netia - wysyłają zwykłe faktury w .pdf
Zaś Orange wysyła podpisane elektronicznie.

Wydaje mi się, że tu może nastąpić typowe pomieszanie pojęć.

Bogdan_1 napisał:
Czy zgodne z prawem jest zmuszenie kontrahenta do przyjęcia faktur elektronicznych. Mój kontrahent oświadczył, że od 01.04.2020 rezygnuje z faktur papierowych i bez podpisania zgody-porozumienia nie będę mógł nic kupić.

Jak Ci odmawia sprzedaży - idź do sądu, że cię dyskryminuje ze względu na niekorzystanie z komputera.
Swego czasu para pederastów wygrała jakąś sprawę z drukarzem, więc i ty możesz.

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
tylko sporadyczne, duże podmioty - wysyłają zgodnie z rozporządzeniem
Które rozporządzenie masz na myśli? Bo to 20 grudnia 2012 r. już nie obowiązuje, a nie znam innego.

Sprzedawca to hurtownia i ma na myśli nie fakturę w PDF przesłąną na e-mail tylko ustawową e-fakturę. Dotychczas mogłem sobie ściągnąć z serwera wystawione faktury w różnych plikach. Teraz albo podpiszę zgodę na faktury elektroniczne albo nie odblokują mi konta i nie będę mógł kupować. Po sądach raczej nie będę chodził. Jednak wymagane jest aby każdy przestrzegał prawa. Może wystarczy informacja do odpowiedniej instytucji o ile ktoś łamie prawo. Być może to hurtownik ustala na jakich warunkach prowadzi sprzedaż. Ja strasznie nie lubię jak ktoś do czegoś mnie zmusza. :mad:

Ostatnia edycja:
Pan_robotnik napisał:
... Wydaje mi się, że tu może nastąpić typowe pomieszanie pojęć....
Obawiam się, że nastąpiło to po Twojej stronie.

Powrót