Obowiązkowe testy COVID

• Autor wątku Autor wątku LoneSurvivor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
L

LoneSurvivor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

Czy zmuszanie do testu COVID wszystkich pracowników i współpracowników (B2B) jest zgodne z prawem?

Pracodawca / kontrahent straszy brakiem możliwości wykonywania obowiązków służbowych w razie nie wykonania testu.

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.

Podobno Test PCR ma status badania klinicznego a wiec jest eksperymentem. A więc wg konstytucji masz prawo odmówić uczestnictwa w eksperymencie medycznym bez żadnych konsekwencji prawnych.

Nie ma możliwości odmowy wykonania testów w kierunku koronawirusa jeśli jest wskazanie lekarskie. Ustawa o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi, wskazuje na obowiązek poddawania się osób podejrzanych o zakażenie lub chorobę zakaźną badaniom.
Pracodawca może zlecać zatrudnionym badanie na koronawirusa i zapoznawać się z jego wynikami, jeśli taką decyzję w jego przypadku wyda główny inspektor sanitarny (GIS). W innym przypadku nie może do tego zmuszać.

Możesz podać art z którego to jasno wynika i nie ma odstępstwa, o którym tu mówisz?
No jak ma się do tego Konstytucja gdzie jest art który jasno precyzuje że masz prawo odmówić uczestniczenia w eksperymencie medycznym?
I czy test PCR to jest eksperyment medyczny w rozumieniu prawa? - bo o to się mi głównie rozchodzi.

Nikt do niczego Ciebie nie zmusza. Jest umowa pomiędzy kontrahentami. Akceptujesz ja lub nie.
Skoro kontrahent wymaga stania na rzęsach, to zaakceptujesz, staniesz, bądź nie zostanie zawarta/przedłużona umowa. Wszystko kwestia umowy.

Teraz to faktycznie przekonano mnie, że trafiłem na Forum Prawne.

Zgadza się, zbyt ogólnikowo dałem porównanie :)

Zatem dalej pozostaje czekać, aż ktoś napisze jak faktycznie wg. prawa ta kwestia jest uregulowana.
Wg mnie pracodawca nie ma takiego prawa o ile test PCR jest eksperymentem medycznym, a nie zabiegiem medycznym mającym inny status.

Przypominam, że w Polsce nie ma prawa precedensu. SN daje wytyczne, ale orzekanie niezgodnie z tym nie kwalifikuje to jako niezgodność z prawem :).
Po za tym jeśli jakaś cześć aktu jest niezgodna z Konstytucją to nie oznacza, że inne regulacje z automatu są też niezgodne o ile stanowią w sensie prawnym odrębne kwestie.
Także jeśli jakaś cześć niezgodna to nie znaczy że cały akt :).
Po za tym, gdzie w ustawie określono że test PCR jest obowiązkowy?? Proszę podać artykuły.

SergioStefano napisał:
Wg mnie pracodawca...
Masz umowę o pracę ?
Porównywanie pracownika, do B2B to jak porównywanie roweru dla dziecka, z samochodem. Jedno z drugim nie ma nic wspólnego.
Zawierasz umowę b2b kontrahent stawia warunki (zgodne z przepisami, żaden nie zabrania wymaganych testów) do niczego Ciebie nie zmusza. Warunki nie odpowiadają, nie zawierasz umowy.

Ostatnia edycja:
Pytanie dotyczyło zarówno pracownika. Moim zdaniem umowa o pracę, czy umowa zlecenie to kwestia wtórna w sprawie przymusu testów PCR.
No niby jak to sobie wyobrażasz?
pracownicy na umowę o pracę nie muszą, a siedzący obok na umowę zlecenie już muszą

Pokaż mi art. prawny, który to rozstrzyga wg twojego stanowiska w kontekście art 39 Konstytucji?:)

SergioStefano napisał:
Pokaż mi art. prawny, który to rozstrzyga wg twojego stanowiska w kontekście art 39 Konstytucji?
Odpuść sobie z tą konstytucją. Nie czytaj czegoś, czego nie rozumiesz !!!
Nikt do niczego Ciebie nie zmusza, wbij to sobie do głowy !!!!
W jaki sposób Ciebie zmuszano ?
Pistolet przy głowie, nóż na gardle dziecka ?
Twoja wolna wola czy takie zapisy z umowy Tobie odpowiadają, czy też nie.

Pytanie było następujące: Czy zmuszanie do testu COVID wszystkich pracowników i współpracowników (B2B) jest zgodne z prawem?

Ja twierdzę, że jeśli test PCR jest eksperymentem medycznym to nie. Bo wg. konstytucji jest to tylko twoja dobra wola czyli nie można uzależniać od tego jakieś konsekwencje prawne pt. zgódź się na eksperyment medyczny albo ciebie zwolnię.

Ale jak ktoś przytoczy art. , które przedstawią, że jest inaczej to jestem otwarty na tą wiedzę.

W większości odpowiedź otrzymałeś, choć odnoszę wrażenie, że jej nie rozumiesz.
Kanas napisał:
Nikt do niczego Ciebie nie zmusza, wbij to sobie do głowy !!!!
Kanas napisał:
Porównywanie pracownika, do B2B to jak porównywanie roweru dla dziecka, z samochodem. Jedno z drugim nie ma nic wspólnego
Natomiast jak już oczekujesz konkretów, zapraszam do odpowiednich działów, prawo pracy, umowy zlecenia czy prawo gospodarcze. Tam odnośnie konkretnej umowy zadaj pytanie. Z miejsca mogę odpowiedzieć, że jeżeli idzie o umowę zlecenie, czy B2B, wszystko kwestią umowy.

Ostatnia edycja:
Chodzi o sytuację osób z zawartą już umową B2B w której nie było o testach ani słowa.

Zdaję sobie sprawę, że wystarczy że zleceniodawca doda aneks do umowy i albo kontrahent podda się testowi, albo się pożegnają.

LoneSurvivor napisał:
Chodzi o sytuację osób z zawartą już umową B2B w której nie było o testach ani słowa
Zatem takowego testu nie może wymagać. Oczywiście odpowiadam w ciemno, nie znając zapisów mowy, opierając się na tym, co napisałeś.
LoneSurvivor napisał:
Zdaję sobie sprawę, że wystarczy że zleceniodawca doda aneks do umowy i albo kontrahent podda się testowi, albo się pożegnają
Kwestia umowy, zapisów odnośnie jej wypowiedzenia itd.
Widzę, że powoli zaczynasz łapać :)

OKi tylko moim zdaniem jeśli uzasadnią wypowiedzenie brakiem testu PCR to myślę, że to narusza zgodność umów cywilnoprawnych z Kostytucją to jest akt pierwotny określający ramy dowolności kształtowania stosunków prawnych. Więc jeśli zapytałeś czy przymusowe to oficjalnie pewnie nie, gdyż rozwiążą umowę np.z innych obiektywnych powodów zgodnie z prawem, a w umowach B2B jest to zdecydowanie prostsze i łatwiejsze niż w umowie o pracę.
Więc jeśli "przymus w białych rękawiczkach" nie jest dla ciebie przymusem to faktycznie nie będzie to przymus.
Analogiczna jest sytuacja z przyjęciem na oddział w szpitalu tj. nie przyjmą bez testu PCR, ale przecież nikt cie nie zmusza do korzystania ze szpitala :)) (a składki musisz odprowadzać :)).
Tylko czy to nie jest swoistego rodzaju przymus np. w sytuacji, gdzie brak zabiegu medycznego radykalnie skróci twój żywot w naszym wymiarze :).

Jak się zderzycie z przysłowiową ścianą to wtedy szybciutko zrewidujecie poglądy na temat co to jest faktycznie przymus w praktyce :)).

A swoją drogą jeśli doda aneks to nie jest to jednostronnie wiążąca decyzja. Brak podpisania aneksu bezpośrednio nie może wpływać z natury prawnej na wypowiedzenie umowy. Czyli po raz kolejny: formalnie będą inne przyczyny wypowiedzenia, zgodnie z zawartą umową i właściwymi przepisami.
Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ok, temat zamykam, nie ma już nic wspólnego odnośnie wątku w jakim zostało zadane pytanie. To czyste rozważania z zakresu prawa cywilnego.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót