obraz ścienny brak rozliczenia

• Autor wątku Autor wątku uskam26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

uskam26

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam , zawarłam umowę słowną -wiążącą z właścicielem restauracji -pubu, na obraz naścienny. Uzgodniliśmy cene 800zł , w czasie wykonywania zlecenia już było coś nie tak, ponieważ nigdy nie miał czasu żeby się spotkać , chciałam wiedzieć czy mu wszystko odpowiada kolory itp. Kiedy nastał czas na rozliczenie powiedział, że ( tydzień wcześniej powiedział mi, że mu się podoba) nie mam co marzyć o pieniądzach . Po paru tygodniach spotkałam sie z nim żeby choć za farby zapłacił jakieś 300zł , powiedział przyjdź później , dostałam 200 zł powiedziałam mu że nie tak się umawialiśmy i że w takim razie jeśli mu się nie podoba to mój malunek zamaluje on wyrwał mi farbę z rąk i uciekł. Moim zdaniem on chce ten mój obraz zostawić ale ściemnia, że mu się nie podoba żeby nie zapłacić. co mogę zrobić....

Zlecenie zostało wykonane zgodnie z wytycznymi Zleceniodawcy? Czy Zleceniodawca otrzymał obraz?

Pozdrawiam :cool:

obraz jest namalowany w kawiarni na ścianie, nie mogę go sciąnąć jedynie zamalować:).tak był robiony zgodnie z wytycznymi podobał mu sie do czasu kiedy trzeba było zapłacić . a w momencie kiedy ja go chce zamalować wyrwał mi z rąk farbę jest na to świadek była ze mną koleżanka. chce obraz ale nie chce zapłacic tak wywnioskowałam

Jakieś dowody na potwierdzenie zawartej umowy? Skoro zlecenie zostało wykonane, powinien zapłacić, w innym wypadku jako autor obrazu możesz z nim robić co chcesz, a bez zapłaty właściciel kawiarni nie może Twoim dziełem dysponować - możesz nie chcieć zapłaty, ale możesz zakazać dalszej publikacji obrazu i będzie musiał go co najmniej przykryć.

Pozdrawiam :cool:

Grim Reaper napisał:
Jakieś dowody na potwierdzenie zawartej umowy? Skoro zlecenie zostało wykonane, powinien zapłacić, w innym wypadku jako autor obrazu możesz z nim robić co chcesz, a bez zapłaty właściciel kawiarni nie może Twoim dziełem dysponować - możesz nie chcieć zapłaty, ale możesz zakazać dalszej publikacji obrazu i będzie musiał go co najmniej przykryć.
nie bardzo. To była umowa o dzieło (http://forumprawne.org/umowy-zlecenia-o-dzielo/73780-kodeks-cywilny-umowy-o-dzielo.html), a więc po przekazaniu dzieła zamawiający otrzymał również i licencję (domyślną) na korzystanie z dzieła. Nie było zastrzeżenia, że licencja będzie skuteczna po otrzymaniu zapłaty, więc jest skuteczna od momentu odebrania dzieła.

To, że wpłacono część kwoty pozwala domniemywać, że dzieło zostało odebrane, więc pozostaje wystawić rachunek na całość wynagrodzenia i wysłać listem poleconym. Jeśli nie będzie wpłaty - wysłać wezwanie przedsądowe do zapłaty wynagrodzenia - a potem sąd i komornik.

jak napisac taki rachunek i jak go podatkować jako osoba prywatna. przy tej umowie na to zlecenie byla jeszcze jedna osoba i wyladalo to tak że wlasciciel powiedział co chce a ja miałam to namalować. przedstawiłam później projekt i wycene i tyle.

wzór rachunku - google. Obraz jest w pubie, więc zamawiającym powinien być pub, jako firma. Trzeba by więc wystawić rachunek na firmę (pub). Wtedy to pub odprowadza zaliczkę na twój podatek dochodowy, tobie wysyła na koniec roku PIT-11, a ty rozliczasz się z US w swoim rozliczeniu rocznym. Pamiętaj, że w takim przypadku masz 50% koszt uzyskania przychodu. Trochę to kłopotliwe - ale może jak dostanie rachunek to jakoś się dogadacie. Ale jeśliby doszło do sprawy sądowej - to rachunek i wezwanie powinny być. Wysyła się zawsze listem poleconym za potwierdzeniem odbioru. Jeśli nie zostanie odebrane - wysyła się ponownie.

Dzięki serdeczne. Tacy ludzie -wielcy właściciele czują się bezkarni może choć teraz pomyślą. Nie rozumiem tego właściciela skoro mu sie nie podoba to dlaczego tego nie mogę zamalować......

Powrót