K
krakow2000
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 239
Spadek podział 30/30/30/10 te 10% otrzymały dzieci po synu dziadka który zmarł lata temu. Tutaj wszystko wiadomo, powinni otrzymać zachowek w wysokości 16% wartości majątku. Teoretycznie zgadzają się na taki podział. Sprawa rozchodzi się o 1 obraz, przed śmiercią w szpitalu ciotka spytała dziadka czy dał by jej "ten duży obraz" - miał kilka, wiedzieliśmy o który obraz chodzi bo jedyny wartościowy. Dziadek nie wspomniał który to obraz ona nie wspomniała który chce, świadkiem tego był wujek. Założenie moje i wujka było takie, że damy im ten obraz jak nie będą dochodzić zachowku (sam obraz wart więcej niż brakująca część zachowku)... dzisiaj było odczytanie testamentu i pojechali po ten obraz (ja mam 30%, moja matka 30%) ale ani mnie ani matki nie zapytali czy można ten obraz zabrać, czy się zgadzamy, po prostu założyli że zabierają bo dziadek tak powiedział w szpitalu - jak pisałem, nie wskazał konkretnego obrazu, średnio kontaktował więc pewnie nawet zbytnio nie wiedział co się mówi, wujek był świadkiem. Czy w razie czego jest możliwość odzyskania tego obrazu?? W rozmowie w szpitalu nie zostało wskazane o który obraz chodzi. Ogólnie nie mamy z wujkiem ALE lecz chcemy się jakoś zabezpieczyć jak by o zachowek wystąpili, czy mają prawo zabrać "wybrany" obraz mimo, że w szpitalu nie zostało wskazane który to obraz?? Jeśli go zabiorą (ani ja ani matka nie daliśmy na to zgody) to możemy go jakoś odzyskać??