obrażliwy film w internecie

• Autor wątku Autor wątku serafina76
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

serafina76

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam pytanie odnosnie umieszczania filmów w internecie. Na jednym z wesel, podczas zabawy zostalam sfilmowana a film za zgoda nowozenców zostal zamieszczony przez kamerzyste w internecie. Pod filmem ukazały sie obraźliwe komentarze pod moim adresem. Dowiedziałam sie o tym od osób trzecich po pól roku. Czy ja mam jakies prawa i czy moge temu jakos zaradzic?
Dodam ze ani kamerzysta ani Państwo Młodzi nie widza problemu. Film został usuniety jednak groza mi ze zostanie ponownie zamieszczony.

Witam,

ochronę rozpowszechniania wizerunku zapewnia ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych:
Przepis prawny:
Art. 81.
1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej.
W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem
przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz,
publiczna impreza.

Jeśli więc nie zachodzi któreś z wyłączeń i Pani osoba nie jest szczegółem w kompozycji zdjęć / filmu to osoba umieszczająca film w internecie powinna była uzyskać Pani zgodę na takie działanie, a Pani może dochodzić swoich praw w sądzie. Odpowiedzialność określają Art. 81. i 78 wspomnianej ustawy.

Dodatkowo, jeśli uznałaby Pani, że zostały naruszone jej dobra osobiste (np. wizerunek) mogłaby Pani wystąpić przeciwko osobie rozpowszechniającej film z Art.24 w związku z Art.23 kodeksu cywilnego.

Dziekuje za odpowiedz:) Przepis prawny znalam ale byla to impreza wiec nie byłam do konca pewna czy mam podstawy do tego aby wystapic do sadu.
Panstwo Mlodzi wyjechali po weselu do pracy do Anglii i jak widac dobrze bawia sie moim kosztem od pół roku. Co sie stanie jesli wniose sprawe do sądu a oni sie nie stawia na rozprawe?

mam jeszcze jedno pytanie. Film zamiescił w internecie kamerzysta który filmował wesele ale za zgoda nowożenców. Kto zatem ponosi odpowiedzialnosc tylko kamerzysta czy równiez oni?
Dziekuje z gory za odpowiedz.

Ogólnie zgodę na rozpowszechnienie Pani wizerunku powinien otrzymać od Pani ten, kto ten film rozpowszechnia poprzez umieszczenie go w Internecie - czyli, w tym przypadku, wnioskując z Pani postu - kamerzysta. Ale być może działa wspólnie z małżeństwem albo z polecenia małżeństwa?

Proszę pamiętać,że niezależnie od wystąpienia na drogę sądową o nieuprawnione rozpowszechnianie Pani wizerunku oraz o ewentualne naruszenie dóbr osobistych, może Pani wystąpić również do administratora portalu na którym jest zamieszczony ten film, o usunięcie filmu - powód: rozpowszechnianie Pani wizerunku bez Pani zgody. Po otrzymaniu takiej wiarygodnej informacji administrator portalu powinien wyłączyć ten film na podstawie ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną - Art.14.

Warto jednakże pamiętać, aby wcześniej odpowiednio zarchiwizować obecność filmu na stronie (policja, notariusz, prawnik), tak by w razie procesu mieć dowód.
Generalnie, wydaje mi się, że jeśli zdecyduje się Pani na kroki sądowe, powinna Pani uczynić to przy pomocy prawnika.

Bardzo dziekuje za informacje.
pozdrawiam

Powrót