Obrazy w spadku a dom zmarłego.

• Autor wątku Autor wątku krakow2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krakow2000

Użytkownik
Odpowiedzi
239
Z 25-30 lat temu matka otrzymała kilka obrazów w "spadku" wraz z kuzynem. Obrazy nie były zapisane w testamencie, na koniec życia wujek przekazał swojemu rodzeństwu aby ci przekazali wszystkie obrazy jakie ma mojej matce i jej kuzynowi. Co też rodzeństwo po śmierci wujka zrobiło bez problemu. Z racji, że nie było miejsca na obrazy (połowę, druga połowa dla kuzyna) zostały one umieszczone w domu Ojca matki bez umowy itp. po prostu, zawisły na ścianach. Nie są to jakieś wybitne dzieła czy nie wiem ile warte (jeden obraz wart kilkanaście tyś.) lecz przed śmiercią w szpitalu, zmarły obiecał obraz żonie swojego zmarłego syna, nie powiedział który ona też nie powiedziała który chce ale wszyscy wiedzą który chce bo jeden już kiedyś zabrała wartościowy.
Jak to teraz wygląda, czy matka ma szansę na odzyskanie tych obrazów mimo, że nie było zapisów w testamencie a jedynym świadkiem tej darowizny był kuzyn który też otrzymał te obrazy??
O ile nie jest problemem to co obiecane było w szpitalu bo nie został wskazany obraz, zostało powiedziane "ten duży" a są ich 3 o tyle nie wiem czy jest szansa na odzyskanie tych obrazów całkowicie tak aby nie były wliczane do masy spadkowej. Poza kuzynem nie ma świadków przekazania tych obrazów po wujku.

Na zdrowy rozum ,nie ma szans na odzyskanie obrazow.Wszystko bylo na slowo i to wasza sprawa i dobra wola zeby to zalatwic miedzy soba.

Przemo66 napisał:
Na zdrowy rozum ,nie ma szans na odzyskanie obrazow.Wszystko bylo na slowo i to wasza sprawa i dobra wola zeby to zalatwic miedzy soba.

Z tego powodu zapytałem... wiedziałem ALE... :)

Powrót