Obróbka zdjęć bez zgody autora oraz podpis zdjęcia

• Autor wątku Autor wątku GrzesiekJG
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GrzesiekJG

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam.

Byłem ostatnio na biletowanej imprezie, gdzie można było wykonać sobie zdjęcie ze znanymi osobami. Za samo zdjęcie też trzeba było zapłacić.

Organizator imprezy nie podał nigdzie nazwiska fotografa, nie ma go też na samych zdjęciach. Czy mogę w takim razie udostępniać je w sieci (np. na Facebooku) bez podpisu autora? A może powinienem napisać nazwę organizatora zamiast fotografa?

Kolejna sprawa to kwestia obróbki. Czy mogę takie zdjęcie samodzielnie skorygować w programie graficznym? Chodzi o korektę jasności, ostrości czy kadrowanie, czyli takie podstawowe rzeczy. Teoretycznie prawo autorskie zabrania ingerencji w cudze dzieła. Pytanie czy zdjęcie pamiątkowe można uznać za takie dzieło, czy jest to traktowane w inny sposób?

GrzesiekJG napisał:
... Czy mogę w takim razie udostępniać je w sieci (np. na Facebooku) bez podpisu autora? ...
Na rozpowszechnianie cudzego utworu należy posiadać odpowiednie zezwolenie, to samo dotyczy opracowania cudzego utworu.

LeszsekS napisał:
Na rozpowszechnianie cudzego utworu należy posiadać odpowiednie zezwolenie, to samo dotyczy opracowania cudzego utworu.
No dobra, ale czy każde zdjęcie jest utworem? Przecież tak samo jak jesteś na wakacjach i prosisz innego turystę o zrobienie Ci zdjęcia, to udostępniając je potem na Fejsie nie podpisujesz raczej autora. Czy to nie jest podobna sytuacja? Zdjęcie o którym piszę nie posiada walorów artystycznych, jest tylko zwykłym zdjęciem na którym znajduję się ja i pewna znana osoba.

Przecież otrzymałem od nich te zdjęcie, wszyscy inni uczestnicy udostępniają je bez problemu nawet na fanpage'u organizatora, który również nie widzi w tym problemu. Ja zapewne jako jedyny zastanawiam się nad kwestią prawa autorskiego w ogóle, bo chcę być uczciwy.

Ostatnia edycja:
GrzesiekJG napisał:
No dobra, ale czy każde zdjęcie jest utworem? ...
W zasadzie każde. Jedynymi wyjątkami są fotografie typu paszportowych, do DO, wykonywane na podstawie ściśle określonych zaleceń co skutkuje brakiem znamion twórczości.
GrzesiekJG napisał:
... Przecież tak samo jak jesteś na wakacjach i prosisz innego turystę o zrobienie Ci zdjęcia, to udostępniając je potem na Fejsie nie podpisujesz raczej autora. Czy to nie jest podobna sytuacja? ...
Cóż, to skutek nieświadomości swoich praw.
GrzesiekJG napisał:
... Zdjęcie o którym piszę nie posiada walorów artystycznych, ...
A kto Ci takich bzdur naopowiadał ? Ten jako taki nie ma żadnego znaczenia, chodzi o każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze.

GrzesiekJG napisał:
... na fanpage'u organizatora, który również nie widzi w tym problemu ...
A na jakiej podstawie uważasz, że prawo do decydowania u tych utworach posiada organizator.

Powtarzam to jak mantrę, na korzystanie z cudzych utworów należy posiadać odpowiednie zezwolenie i to w interesie korzystającego jest mieć możliwość udokumentowania tego zezwolenia.

[FONT=&quot]Użyj też opcji - szukaj bo temat był wielokrotnie omawiany.[/FONT]

Powrót