obróbka zdjęć- przeniesienie praw

• Autor wątku Autor wątku owl745
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

owl745

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

Proszę o pomoc, gdyż chciałbym się upewnić czy w przypadku zlecenia gdzie w zdjęciach jest do usunięcia tylko tło, można wystawić umowę o dzieło z przekazaniem praw autorskich, zdjęcia które obrabiam nie są zrobione przez ze mnie, nie są moją włanością.

Pozdrawiam
Tomek

Na rozporządzanie opracowaniem cudzego utworu, a z tym mamy tutaj do czynienia, niezbędna jest zgoda autora utworu pierwotnego.

Dziękuję za odpowiedz, autorem zdjęć jest mój zleceniodawca, są to zdjęcia przedstawiające ubrania, ja mam do usunięcia w nich tło a umowę podpisuję z właścicielem tych zdjęć w której udziela mi prawa na modyfikację ich, i tutaj nie jest pewien czy mam mu przekazać prawa do tych zdjęć z modyfikacją, czy nie zachodzi taka potrzeba ponieważ zdjęcia są własnością zleceniodawcy.

Przepis prawny:
Art. 2.
[Opracowanie utworu. Autorskie prawa do zezwalania na realizację prawa zależnego do utworu.]

1. Opracowanie cudzego utworu, w szczególności tłumaczenie, przeróbka, adaptacja, jest przedmiotem prawa autorskiego bez uszczerbku dla prawa do utworu pierwotnego.

2. Rozporządzanie i korzystanie z opracowania zależy od zezwolenia twórcy utworu pierwotnego (prawo zależne), chyba że autorskie prawa majątkowe do utworu pierwotnego wygasły. W przypadku baz danych spełniających cechy utworu zezwolenie twórcy jest konieczne także na sporządzenie opracowania.

3. Twórca utworu pierwotnego może cofnąć zezwolenie, jeżeli w ciągu pięciu lat od jego udzielenia opracowanie nie zostało rozpowszechnione. Wypłacone twórcy wynagrodzenie nie podlega zwrotowi.

4. Za opracowanie nie uważa się utworu, który powstał w wyniku inspiracji cudzym utworem.

5. Na egzemplarzach opracowania należy wymienić twórcę i tytuł utworu pierwotnego.
https://forumprawne.org/prawo-autor...-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html

Powrót