obrona pracy, staz z UP, zwracanie stypendium

• Autor wątku Autor wątku mariuszm1m
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariuszm1m

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie,

w zarejestrowałem się w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna po wypowiedzeniu napisanym przez pracodawcę. W UP usilnie chciano mnie wysłać na staż, choć powiedziano mi, że ankieta zrobiona u pośrednika zawdowego PUP dało mi kategorię 1. Możliwe, że coś zmieniła po spytaniu mnie co sądze o stażach... uznalem, że chciałbym uzyskać doswiadczenie w administracji (tak jak po kierunku studiow). Dostałem się na staż z POWER i w trakcie podpisywania dokumentów zauważyłem adnotacje, że trzeba zaznaczyć "że nie jestem studentem". Z ciekawości zapytałem co wtedy gdy jak chce się obronić w tym roku we wrześniu i będę na tamten okres musiał wrócić na studia do czasu obrony (status studenta przygotowującego się do obrony). Od 2012 r. jestem wykreślony ze studiów ze względu na niezłożenie pracy w terminie i tego statusu nie mam (posiadam decyzję uczelni). Teraz czas mija i chciałabym się obronić.

Panie w dziale PUP-posrednictwa zawodowego- nie były w stanie odpowiedzieć, pani doradca zawodowy także. Dopiero co nieco dowiedziałem się w świadczeniach. Tylko ta pani nie umiala pojąć, że nie zaczynam studiów tylko chce sie bronić. Ciągle sugerowała, że zaczynam studia i ze musze powiadomić o tym ze mam status studenta stacjonarnego. Skończyło sie na tym, że zawołała kierownika, ktory mówił, że na moim zamiarze nic teraz nie można podjąć. Zrozumialem, że obrona to powrót statusu studenta. Kierownik wyszedł a urzedniczka powiedziala, że jak się będę bronić i wroce na listę studentów to mam do 7dni poinformowac PUP i nie jest mi w stanie powiedzieć o konsekwencjach czy będę zwracać stypendium (czy to będzie moja wina, że wróce na studia...:/). Kazała mi podpisać oświadczenie o składaniu zeznan o nieprawdę oraz, że tracę w takiej sytuacji status bezrobotnego. Na to wyraziłem zgodę, ale jeszcze chciała mi podyktować, że znam finansowe konsekwencje. Tutaj znowu się z nią starłem, bo sama powiedziała, że nie zna konsekwencji... Znowu poleciała do kierownika i on powiedzial, że nie muszę tego dopisywaćo konsekwencjach finansowych.

Urzędniczka przede wszystki nie umiała odpowiedzieć "czy przerwanie stazu będzie z mojej winy".
Przeglądałem forum i nie jestem pewny czy dobrze zrozumiałem dlatego proszę o rozjaśnienie;
1. Przed obroną proszę o wpisanie mnie na listę studentów w celu obrony (studia stacjonarne)
2. trace status bezrobotnego, bo na okres przed obrona uzyskuje status studenta
3. to nie jest przerwanie z winy stazysty tylko utrata statusu bezrobotnego?

Rozchodzi sie poprostu o to czy będę musiał spłacić stypendium. Nie wspomniając już o niekompetencji urzędników. Informowałem ich o tym, że planuje obornę a oni usilnie chcieli mi mnie wysłać na staż.

Przeczytałem, że takie sprawy są rozpatrywane indywidualnie, ale dzisiaj odmowiono mi mozliwość napisania podania/notatki o tym, że planuję obronę - bo to na razie tylko zamiar...

Zgodnie z przepisami bezrobotnym nie może być osoba, która posiada status studenta studiów STACJONARNYCH!

Stypendium za okres stażu nie podlega zwrotowi. W przypadku przerwania stażu z własnej winy zwrotowi mogą podlegać koszty stażu tj. koszty dojazdu, badania.

Nie ma co się dziwić urzędniczce, ponieważ jest jak sam usłyszałeś sytuacja indywidualna, która na dzień dzisiejszy opiera się na słowach i chęciach obrony. Sprawa będzie badana po zaistnieniu okoliczności powodujących otrzymanie statusu studenta.
Inaczej sprawa wyglądałaby w momencie przyniesienia zaświadczenia z dziekanatu, że w związku z obroną w dniu .... Pan Mariusz .... otrzyma status studenta. A tak narazie mamy do czynienia jedynie z poszlakami, dlatego też rozstrzygniecie może być różne.
Inna okoliczność czy pojęcie winy zostanie ci udowodnione, jeżeli jeszcze przed podjęciem stażu zgłosisz na piśmie chęć obrony we wrześniu.
Ale nie ja będę tu orzekał.
Pozdrawiam

Sprawa rozwiązała się sama znalazłem zatrudnienie ;) i będę się zgłaszać o dodatek ;)

Powrót