obrońca z urzędu

• Autor wątku Autor wątku patika
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

patika

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mój syn 17 lat ma niedługo o rozprawę dot. pobicia, nie nie stać mnie na adwokata. Czy to ja w jego imieniu mam złozyc wniosek do sadu o wyznaczenie obroncy z urzędu jako że nie jest on jeszcze pełnoletni, czy ma on to zrobic sam??

Art. 76. Jeżeli oskarżony jest nieletni lub ubezwłasnowolniony, jego przedstawiciel ustawowy lub osoba, pod której pieczą oskarżony pozostaje, może podejmować na jego korzyść wszelkie czynności procesowe, a przede wszystkim wnosić środki zaskarżenia, składać wnioski oraz ustanowić obrońcę.
Przepis prawny:
Art. 83. § 1. Obrońcę ustanawia oskarżony; do czasu ustanowienia obrońcy przez oskarżonego pozbawionego wolności, obrońcę może ustanowić inna osoba, o czym niezwłocznie zawiadamia się oskarżonego.
§ 2. Upoważnienie do obrony może być udzielone na piśmie albo przez oświadczenie do protokołu organu prowadzącego postępowanie karne.

Przecież 17-latek odpowiadający za przestepstwo już jest "letni". ;)

> Hmm wynika to z?

Art. 10 KK

>Czy to ja w jego imieniu mam złozyc wniosek do sadu o wyznaczenie obroncy z urzędu jako że nie jest on jeszcze pełnoletni, czy ma on to zrobic sam??

Według mnie zarówno on jak i pani macie prawo złożyc taki wniosek ponieważ pani syn występuje w tym procesie jak oskarżony, a zgodnie z art. 78 oskarżony, który nie ma obrońcy z wyboru może żądac aby mu wyznaczono obrońce z urzędu...

Poza tym to przecież przedstawiciel ustawowy w tym przypadku nie działa zamiast oskarżonego, ale obok niego nie eliminując uprawnień samego oskarżonego do działań procesowych, z wyłączeniem jednak czynności oskarżonego oznaczających dokonywanie czynności cywilnoprawnych......(KPK komentarz; T. Grzegorczyk)

Mi chodziło o "letniość" 17latka w kwestii ustanowienia obrońcy... a konkretniej - przy obrońcy z wyboru zawieramy z danym obrońcą umowę (?) i jak to rozpatrzyć przez brak pełni zdolności do czynności prawnych?

a to sorka troszkę inaczej Cię zrozumiałem.......w tym wypadku to..:

Przepis prawny:

Kodeks cywilny

Art. 18. § 1. Ważność umowy, która została zawarta przez osobę ograniczoną w zdolności do czynności prawnych bez wymaganej zgody przedstawiciela ustawowego, zależy od potwierdzenia umowy przez tego przedstawiciela.
§ 2. Osoba ograniczona w zdolności do czynności prawnych może sama potwierdzić umowę po uzyskaniu pełnej zdolności do czynności prawnych.
§ 3. Strona, która zawarła umowę z osobą ograniczoną w zdolności do czynności prawnych, nie może powoływać się na brak zgody jej przedstawiciela ustawowego. Może jednak wyznaczyć temu przedstawicielowi odpowiedni termin do potwierdzenia umowy; staje się wolna po bezskutecznym upływie wyznaczonego terminu.

tu chyba raczej wymagana jest współpraca oskarżonego i jego przedstawiciela.

Ja 18. znam doskonale.

Tylko się tak zastanaiam jak to w praktyce wygląda...

z praktyką to mało mam wspólnego więc pozostaje mi myślec, że jest tak jak piszą i jak mi się wydaje....;)

MMPM napisał:
Art. 1 par. 1 pkt 2 ustawy o postepowaniu w sprawach nieletnich a contrario.

hmm
tylko, że
Art. 1. § 1. Przepisy ustawy stosuje się w zakresie:
1) zapobiegania i zwalczania demoralizacji - w stosunku do osób, które nie ukończyły lat 18,
2) postępowania w sprawach o czyny karalne - w stosunku do osób, które dopuściły się takiego czynu po ukończeniu lat 13, ale nie ukończyły lat 17,
§ 2. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
1) "nieletnich" - rozumie się przez to osoby, o których mowa w § 1,

Zresztą gdyby nawet nie to, to czy można powiedzieć, że "letni" z kk czy też ww. ustawy równa sie osoba mająca pełna zdolność do czynności prawnych?

Chodzi o to, na jakiej podstawie jest nawiązywany stosunek obrońcy z wyboru - przeciez nie tylko tej z kpk, ale tez cywilnoprawnej -mylę się?

Są dwa odrębne pojęcia - nieletni (na gruncie prawa karnego, wynikające z ustawy o postepowaniu w sprawach nieletnich), czyli osoba, o której mowa w art. 1 par. 1 tej ustawy, oraz małoletni (na gruncie prawa cywilnego, wynikające z kc), czyli osoba, która nie ukończyła 18 lat, albo nie zawarła wcześniej małżeństwa - art. 10 kc.
Jak widać, zakresy tych pojęć nie pokrywają się, bo nieletnim mozna być w pewnych przypadkach nawet do ukończenia 21 lat (art. 1 par. 1 pkt 3 upn)

Powrót