Obstrukcja służebności.

• Autor wątku Autor wątku Obr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Obr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Czy jest jakiś sposób aby skutecznie zablokować obstrukcję służebności.
Ponad 6 lat temu wniosłem o drogę konieczną przez działkę sąsiada. Bez tego nawet nie mogę legalnie wejść na swoją działkę. Sąsiad kiedyś chciał ją kupić ale proponował śmieszne pieniądze, argumentując, że mi ta działka nie potrzebna bo i tak nawet nie mam do niej dostępu. Nie zgodziłem się sprzedać i od tej pory mam problemy. Postanowiłem wnieść do sądu o drogę. Czekałem na sprawę 2 lata. Na sprawie sąsiad stawił się i stwierdził „ale co mi do tego to nie moja działka”. Okazało się, ze właścicielem jest syn. Sąd postępowanie umorzył a mnie obciążył wszystkimi kosztami w tym kosztami sąsiada który sobie nawymyślał kosztów dojazdu, zarobku i adwokata który nawet nie przyszedł na sprawę ale rzekomo coś tam robił. Wniosłem sprawę ponownie tym razem wskazując jako stronę syna. Sprawa już miała wokandę ale wybuchła pandemia i odbyła się dopiero niedawno. Powtórka scenariusza. Syn stwierdził że działka nie jest jego bo jest jego żony. Akt notarialny sporządzony 26 dni przed dniem rozprawy. Oczywiście sąd sprawę umorzył, a mnie obciążył wszystkimi kosztami. Teraz chcę wnieść ponownie, ale obawiam się, że zanim sprawa wejdzie na wokandę znowu zrobią darowiznę i działka w ostatniej chwili zmieni właściciela. Czy można to jakoś zablokować?

Powrót