Obywalelstwo

• Autor wątku Autor wątku aniawitkowska001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aniawitkowska001

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mój pradziadek byl Niemcem. Jestem w 1/4 n iemka. czy moge otrzymac drugie obywatelstwo? jakie dokumenty potrzebuje, gdzie ewentualnie mam sie udac. mieszkam we Frankfurcie nad Menem. Od 5 lat jestem tam zameldowana. dopiero od 6 mc pracuje tu legalnie, ale na 400 e basis.(pracuje jak wól wiecej niz 8 godzin dziennie-ale tylko tak jetsem zarejetrowana przez
pracodawce) gdybym miala podwojne obywat. dostalabym sozialhilfe....czy, czy moge nmoge sie o to starac? sprawa druga- ukruszyl mi sie ząb(jakies 2 lata temu , prywatnie w Polsce dosztukowalam go sobie) czy pracujac na 400 e basis mam jakiekolwiek ubezpieczenie zdrowotne? nigdy sama nic nie oplacalam?czy mam szanse lzrobic zeba( jedynke górna?) za darmo?
w styczniu tego roku wypelnilam dok. o pomoc socjalna. Przepytywali mnie jak zylam w niemczech do tej pory... oczywiscie nie powiedzialam, ze z "czarnej pracy", powiedzialam, ze bylam hausfrau i mialam partnera, ktory bez slowa i srodkow do zycia mnie zostawil. dostalam odmowe pomocy socjalnej, pomimo odwolania. Czy moge cos ....zrobic? otrzymac jakies wasparcie finansowe, chociazby ubezpieczenie zdrowotne/?
Nastepny temat...Majac corke w polsce, nigdy nie bylam zamezna, zapewne kindergeld nie dostane, ale jaka grupa podatkowa mi jest dana ? nr 1? niezamezna, samotnie wychowujaca dziecko, ale dziecko jest z moja mama, ktora stanowi(za moja zgoda(poniewaz jest dodatkowy dochod finans)rodzine zastepcza))Czy jest to steuergruppe 1?
Dalej - czy moge miec dwie mini Job(2razy 400 e) poniewaz slyszalam, ze majac 2 mini job, musze placis grupe 6....nie wiem co to wogole jest, znajomi mowia mi tylko ze majac 2 mini zaplace taki podatek, ze nie oplaca mi sie jej miec.Jak mam przekonac sozialsamt, ze potrzebuje wsparcia finansowego i ubezpieczenia socialnego. Pozdrawiam i BLAGAM o odpowiedzi. Anna

im wiecej, tym lepiej: akty urodzenia i slubu
- pradziadkow
- dziadkow
- rodzicow
- wlasne

Do tego nalepiej jakies dokumenty z czasow niemieckich potwierdzajace obywatelstwo przodkow

Powrót