Obywatel Niemiec pracujący w Polsce i co dalej?

• Autor wątku Autor wątku agolka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
agolka

agolka

Użytkownik
Odpowiedzi
295
Teraz wrócę do wcześniejszego tematu, a więc pracy męża w Polsce.
Mąż i dzieci mają już obywatelstwo niemieckie, mieszkamy już (od pół tygodnia) w Niemczech i mąż nadal chce pracować w Polsce.
Z Polski jest całkowicie wymeldowany, a więc chyba nie podlega polskim prawom podatkowym i ubezpieczeniowym , czy dobrze myślę???
Co zrobić by cała wypłata brutto szła do niemieckiego Arbeitsamtu i tam naliczali sami ubezpieczenie , podatek ,socjalne, aby w pełni podlegał prawu podatkowemu w Niemczech??????.
W urzędzie pracy niemieckim nie widzą problemu, nawet dobrze, że pracuje, mniej jest do dopłaty. Podobnie w Fammilienkasse też nie robią problemu z Kindergeld. Ale słyszę, też głosy, że nie będzie mógł dostawać mąż świadczeń na dzieci, bo pracuje w Polsce. Co więc trzeba zrobić by było ok. Proszę o rady osoby dobrze znające temat :?::?::?::?:

jakie swiadczenia na dzieci?
Kindergeld?
dlatego ze tam placi podatki pewnie sie nie bedzie nalezalo tu?

ale u Ciebie inna sytuacja jest

bezrobotni Niemcy(czy obywatele EU z prawem do zasilku socjalnego)tez pobieraja Kindergeld

moze na siebie zloz wnioski jezeli dzieci tu beda chodzily do szkoly i ty bedziesz w ARGE zameldowana to przeciez nalezy sie KG

wyplata to chyba nie moze isc do ARGE..tylko trzeba okazac sie zarobkiem..jezeli staly to ok
zmienny to donosic czesciej..oblicza wedlug dochodu calego ile maja doplacic

co do ubezpieczenia..

musicie isc sami do Krankenkasse ubezpieczyc sie a jezeli bedziecie mieli prawo do zasilku to ARGE automatycznie wysle im składki co miesiac

co do prawa podatkowego..tu niech sie wypowie ktos madrzejszy w tych sprawach,,
bo skoro pracuje w Pl..to nie mam pojecia

Ostatnia edycja:
Zmeldowanie jako takie nie ma znaczenia dla kwestii ubezpieczen spolecznych. W mysl przepisow unijnych Niemiec pracujacy na umowie o prace w Polsce podlega polskim przepisom o ubezpieczeniach spolecznych, chyba ze jest oddelegowany do pracy w Polsce przez swoja firme niemiecka na czas okreslony.

W sprawie podatkow obowiazuje polsko-niemiecka umowa o unikaniu podwojnego opodatkowania, ktory mowi, ze Niemiec pracujacy przez wiecej niz 183 dni w roku w Polsce oplaca podatki z tej pracy w Polsce.

Ostatnia edycja:
Dzięki Wam za info, byliśmy w Familienkasse( wg. nich ma prawo do Kindergeld) i złozyliśmy wniosek na męża, ja jeszcze nie mam żadnych praw, pozwolenia na pobyt itp. (to z czasem , niestety nie da się to załatwić w jeden dzień).
Co do ubezpieczenia zdrowotnego, to już trzeba z funduszem zdrowia załatwiać, E-106,
Naprawdę to jest tyle formalności, że "czacha po prostu dymi". W porównaniu z obywatelstwem, - potwierdzenia obywatelstwa to pikuś.:o

wiem,wiem
to jest meczarnia
ale potem sie uspokoi..i bedzie ok:)

Kindergeld dostaniecie napewno od dnia zameldowania

Powrót