Obywatelsteo na pochodznie

• Autor wątku Autor wątku Tomcio2332
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomcio2332

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam złożyłem wniosek o stwierdzenie obywatelstwa niemieckiego na pochodzenie urodzilem sie w 1941 roku w w rumii(akt urodzenia po niemiecku) mój ojciec urodził się w 1903 roku w pucku,został wysłany do obozu stuthoff,Ale wyszedł z niego ponieważ podpisał volksliste gr 3,mój dziadek A jego ojciec posiada volksliste gr 2,posiadam te volkslisty,dodatkowo akty urodzenia całej rodziny że strony ojca jak i matki wszystkie w języku niemieckim,złożyłem wniosek razem z synem i wnukiem proszę o odpowiedź Osoby w temacie pozdrawiam

Sprecyzuj pytanie. Złożyłeś już wniosek i ....?

Marcus Witt napisał:
Sprecyzuj pytanie. Złożyłeś już wniosek i ....?

Chciałbym się dowiedzieć jakie są szanse? Dodam że czekamy już rok czasu,w tym czasie sporo czytałem na ten temat ale nie mam jednoznaczej odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem, na tak postawione pytanie nikt nie jest w stanie Tobie wiarygodnie odpowiedzieć. Nikt chyba nie zna szczegółoych wytycznych BVA?
Czy wpis na DVL3 na Pomorzu ma "większą moc" niż np. na Ślązku? Można by tak wnioskować na podstawie kilku przeczytanych opracowań i książek w tym temacie. Był też tutaj na forum opisywany taki przypadek (Peter1976).
Poza tym: czy przodek sam wystąpił o rehabilitację po zakończeniu wojny czy została mu nadana na podstawie Dekretu w 1951?

Powrót