Obywatelstow niemieckie po babci

• Autor wątku Autor wątku Bryla
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bryla

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Staram sie uwaznie przeczytac wszystkie posty i jedyne co sie dowiedzialam, to, to, ze moj ojciec nie mam szans na obywatelstwo po babci, poniewaz jest urodzony przed 1975 i jego ojciec byl polakiem. I tu sie pojawia moje pytanie, mojaj babcia mieszka w niemczech od ponad 25 lat, i dostala obywatelstwo po swoich rodzicach, a takze wysoko oceniona byla lojalnosc jej brata, ktory walczyl podczas II wojny swiatowej walczyl dla strony niemieckiej, za co dostal wysokie odznaczenie. Starszy brat mojego ojca, ktory rowniez wyjechal do niemiec ponad 25 lat temu dostal obywatelstwo niemeicki, natomiast moj ojciec staral sie o nie z polski i dostal odmowe. Przez kolejne lata nie interesowalismy sie tym, ale kiedy moja babcia zachorowala, a bart ojca opieka nad nia spadla na moich rodzicow. Dlatego tez ponownie starali sie o obywatelstwo, ale odpowiedz byla negatywna, z szokujacym uzasadnieniem: jestesmy z UE i kazdy moze mieszkac gdzie chce, a rodzice sa juz po 50 wiec nie kwalifikuja sie do jakies tak grupy wiekowej!!!

Czy oddanie sprawy do sadu moglaby przyspieszyc nadana mojemu ojcu obywatelstwa neimeickiego, czy raczej nie ma na to wogole sznas?
Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Fakt, czy Twoja babcia byla wzorowa obywatelka niemiecka czy byle jaka, nie gra najmniejszej roli w aspekcie dziedziczenia obywatelstwa.
Przepisy o obywatelstwie sa jednoznaczne:
- po ojcu dla osob urodzonych przed 1975 rokiem
- po ojcu lub matce dla osob urodzonych po roku 1975 r.

Na jakiej podstawie chcesz sie procesowac w sadzie?

Starszy brat twojego ojca wyjechal 25 lat temu na mocy innych przepisow, ktore nie obowiazuja od roku 1992, wiec to tez zaden argument.

Powrót