Obywatelstwo amerykańskie

• Autor wątku Autor wątku Patrylizda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Patrylizda

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam pierszy dopiero zaczynam poruszanie się na forum.
Urodziłam dziecko w Polsce ma 5 miesiecy, ojciec dziecka ma obywatelstwo polsko amerykańskie urodził się w stanach nie jesteśmy małżeństwem,ja urodziłam się w Polsce obywatelstwo Polskie. I Pytanie! Czy jest szansa aby nasze dziecko miało również obywatelstwo Amerykanskie? Jak to załatwić ?

Nie ma szans. Obywatelstwo Amerykańskie otrzymuje się na podstawie prawa ziemi, czyli musisz urodzić się na terytorium Stanów Zjednoczonych. Obywatelstwo rodziców nie ma znaczenia.

Bardzo dziekuję za odpowiedz, wiec czy istnieje jakies ułatwienie dla niej w przyszlosci jak bedzie chciala tam mieszkac czy to nie ma w ogole znaczenia ze ojciec ma obywatelstwo i bedzie musiala sie starac o pobyt tam jak kazdy inny obywatel polski...

mypetro napisał:
Nie ma szans. Obywatelstwo Amerykańskie otrzymuje się na podstawie prawa ziemi, czyli musisz urodzić się na terytorium Stanów Zjednoczonych. Obywatelstwo rodziców nie ma znaczenia.

To NIE odpowiada przepisom amerykanskim, bo dziecko urodzone ZA GRANICA, ktorego jeden z biologicznych rodzicow jest obywatelem amerykanskim, moze pod spelnieniu pewnych warunkow byc uznane za obywatela amerykanskiego od urodzenia.
Niech biologiczny ojciec sie dowie w miejscowym urzedzie amerykanskim

In general, a Child Born Outside the U.S. is a Citizen at Birth when the Child’s Parents Are Not Married to each other at the Time of Birth...IF

The genetic father is a U.S. citizen at the time of birth, the mother is an alien, and the birthdate is on or after November 14, 1986
A blood relationship between the person and the father is established by clear and convincing evidence,
The father had the nationality of the United States at the time of the person’s birth,
The father (unless deceased) has agreed in writing to provide financial support for the person until the person reaches the age of 18 years, and
While the person is under the age of 18 years one of the following occurs:
The person is legitimated under the law of the person’s residence or domicile
The father acknowledges paternity of the person in writing under oath, or
The paternity of the person is established by adjudication of a competent court, and

https://www.uscis.gov/us-citizenship/citizenship-through-parents

Super dziękuję za odpowiedź bardzo mi pan pomógł. Więc zajmiemy się Tym pozdrawiam serdecznie

Zależy czy ponad 5 lat mieszkał w USA i jak nie jest mężem to chyba trzeba testy potwierdzające ojcostwo, łatwiej by było jakby to Pani miała obywatelstwo to by było łatwiej bo co do matki zawsze jest pewność :confused:

Pani dziecko ma obywatelstwo od urodzenia amerykańskie po ojcu, on nie musi być pani mężem. Musi się pani udać do Ambasady lub Konsulatu USA.

Powrót