obywatelstwo angielskie a karalnosc w PL

• Autor wątku Autor wątku btb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

btb

Użytkownik
Odpowiedzi
94
witam, mam pytanie jezeli bylo sie karanym w PL to czy mozna ubiegac sie o obywatelstwo angielskie, wiem ze mozna zlozyc aplikacje ale czy ona zostanie rozpatrzona?

Jak juz to obywatelstwo brytyjskie.Oczywiscie ze bedzie rozpatrzona.Karalnosc poza UK nie dyswalifikuje automatycznie starania sie o obywatelstwo chociaz dziala to oczywiscie na niekorzysc ubiegajacego.

Ostatnia edycja:
Obywatelstwo brytyjskie, pomylilam sie ;) ale jak patrza na to gdy mialo sie ekstradycje z Anglii? I jeszcze tak sie zastanawialam, ja teraz skladam papiery o obywatelstwo czy jezeli jak juz go dostane i wezmiemy slub z moim narzeczonym czy wtedy bedzie mogl sie on ubiegac o nie w inny sposób, na zasadzie zona ma obywatelstwo angielskie?

Będzie mógł. Wtedy nie będzie musiał być przez 12 miesięcy wolny od restrykcji emigracyjnych.

Witam. Ja rowniez mam pytanie odnosnie obywatelstwa brytyjskiego. Moj narzeczony bedzie wkrotce ekstradytowany do Polski. Ja zamierzam aplikowac o uzyskanie brytyjskiego obywatelstwa i jesli je otrzymam i wezme slub z moim narzeczonym to czy on automatycznie rowniez je otrzryma jak maz osoby z bryt.ob. czy musi rowniez aplikowac. Czy wtedy procedura jest przyspieszona i najwazniejsze czy bedac mezem z osoba o bryt.ob. moze starac sie o przeniesienie do angielskiego wiezienia i czy takie przeniesienie jest mozliwe. bardzo prosze o odpowiedz jesli ktos posiada wiedze na ten temt.

A czy jako moj maz bedzie mogl sie ubiegac o przeniesienie do brytyjskiego wiezienia w celu odbycia kary? czy to tez nie jest mozliwe?

Przyszedl mi jeszcze jeden pomysl, czy moze starac sie o udzielenie azylu w UK? I czy to wstrzymaloby na jakis czas ekstradycje?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
a mozesz napisac dlaczego nie mozna? Ja sie nie pytalam czy go udziela, bo to malo prawdopodobne. Pytalam czy moze sie starac i juz wiem, ze wniosek moze zlozyc kazdy i kazdy wniosek musi byc rozpatrzony. Dzieki za porade watpliwej wartosci.

A niby dlaczego miałby składać o azyl? Jaką krzywdę mu robią w pl? To że został skazany wyrokiem w pl nie jest powodem by składać o azyl. Bez wątpienia osoba która dostalaby ten wniosek do rozpatrzenia zareagowały podobnie do mnie. Uśmiechem na twarzy.

Proponuje poczytac w sieci kto moze otrzymac azyl i na pewno nie kwalifikuje sie to tego twoj narzeczony.Jezeli go ekstraduja z UK to moze miec nawet problem z pozniejszym powrotem na wyspy.Gdzies juz ktos opisal na tym forum swoj taki przypadek ze zostal niewpuszczony na lotnisku w UK i odeslany do Polski z powrotem.Dodam ze rok przed tym zdarzeniem byl ekstradowany wlasnie z UK do Polski.

Ostatnia edycja:
Jacoo77, myslisz ze angielska strona moze robic problemy z wpuszczeniem do UK? Przeciez tyle sie slyszy, ze osoby zostaly ekstradytowane i zaraz wracaja do Anglii. Tak z ciekawosci to dlaczego Anglia moglaby robic problemy?

Witam

Chciałbym podłączyć się w pewien sposób do powyższych pytań . Mianowicie byłem karany ponad 10 lat temu za jazdę samochodem pod wpływem alkoholu - kara w zawieszeniu nie pamiętam dokładnie jaka. nie cały promil alkoholu, prawo jazdy zabrane na rok.

Ile procentowo w tym przypadku moje szanse zmalały ( jeśli wogóle jakieś są ) na brytyjskie obywatelstwo. I pytanie drugie co jeśli np. moja żona pierwsza otrzyma brytyjskie obywatelstwo ? Czy będzie mógł wtedy łatwiej zdobyć angielski paszport ?

Jak to widzicie ?

Z góry dzięki bardzo za odp

Pozdrawiam

Luz. Twoja kara uległa zatarciu. Jesteś w kraju uznany za niekaranego i nie będzie tego widać w rejestrach. Dla pewności wystąp o zaświadczenie o niekaralności na wypadek pomyłki sądu. W aplikacji wpisujesz niekarany.

A co do żony, to jeśli pierwsza oznacza ex żonę to nie ma to żadnego znaczenia dla Twojej aplikacji

Dzień dobry

Dzięki za szybką odp.

Tak dla jasności tylko - kara uległa zatarciu z racji minionego czasu ( było to właściwie 15 lat temu ), czy jaki, jeśli jest inny powód ? Jeśli chodzi o żonę to nie mam ex żony , :) chodziło mnie o to czy, jeżeli żona najpierw ( wcześniej niż ja ) otrzyma brytyjskie obywatelstwo i zakładamy, że jest już brytyjką, czy wtedy urzędnicy decydujący o przyznaniu obywatelstwa rozpatrywali by moją aplikację pod łagodniejszymi dla mnie kryteriami ?

Tak czy siak nie jest to już tak istotne skoro, jak twierdzisz, 123abcd kara moja uległa zatarciu..

Jeszcze raz dzięki

Pozdrawiam

Przepraszam, przeczytałem o pierwszej żonie a nie, że żona pierwsza otrzyma obywatelstwo. :)
Obywatelstwo jest nadawane uznaniowo. Nie ma ścisłych procedur, czyli sprawa żony może pomóc ale nie musi.

Powrót