obywatelstwo Białorusi

• Autor wątku Autor wątku Seb72
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Seb72

Zbanowany
Odpowiedzi
4 441
jakie warunki formalne trzeba spełnić, aby uzyskać obywatelstwo Białorusi?

nadmieniam, że nie mam pochodzenia białoruskiego ani rodziny w tym
państwie nie planuję małżeństwa z obywatelką Białorusi.

Widze, żę nikt nie odpowiada, czyli nie można otrzymać obywatelstwa białoruskiego? Moja mama jest Białorusinką, posiada kartę stałego pobytu w Polsce. A ja urodziłam się w Polsce, czy mogę przeprowadzić się na Białoruś i otrzymać obywatelstwo, co trzeba zrobić?

Obywatelstwo Białorusi można nabyć niezależnie od pochodzenia, ale wymaga to co najmniej 5-letniego okresu legalnego zamieszkiwania na terenie tego kraju (na początku - tymczasowe zezwolenie na pobyt, następnie - zezwolenie na pobyt). No i należy mieć albo środki na pobyt, albo załatwione zatrudnienie i lokal mieszkalny. No i zrzeczenie się innego obywatelstwa jest warunkiem przyznania obywatelstwa.

Dziękuję, a czy jest szansa, że osoba posiadająca tymczasowe zezwolenie na pobyt i następnie zezwolenie na pobyt, zostanie zatrudniona przez pracodawcę legalnie na takich samych warunkach jak obywatele Białorusi?

Musi być zatrudniona na takich samych warunkach. W ogóle na Białorusi jest nadal rygor i dużo więcej porządku w tych kwestiach.
Ale jest jedno "ale": by pracodawca dostał zezwolenie na zatrudnienie obcokrajowca, musi się nabiegać (generalnie rynek pracy na Białorusi jest dość mocno chroniony).

Ale chyba też bezrobocie jest mniejsze, niż u nas w Polsce. Czy trudno jest dostać te zezwolenia? I czy można je mieć, nie przyjmując później obywatelstwa (ze względu na niechęć zrzekania się polskiego)?

A jak to się ma do emerytury, składek? Wracając po 5 latach do Polski jestem z niczym? Zaczynam od początku? A zostając tam i dostając obywatelstwo, liczy się do stażu pracy i emerytury?

Powrót