obywatelstwo czy mozna uzyskać .

• Autor wątku Autor wątku bols7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bols7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam mam chec uzyskania obywatelstwa moja babcia po swojej matce ma papiery ale gdy wyjechała z tymi papierami musiała wrócic ponieważ mój wójek był mały i zaczał płakac i tak dalej i dalej .
i moja babcia wróciła na do polski wiem jest to dziwne ao ale cóż przeszła cały lagier i dostała sie do koln tam są chyba tez jakies papiery . jakieś papiery posiada ale nie wiem jakie mozecie mi powiedziec czy da sie coś zrobić załatwić mam chęć mogę załatwiać .proszę o pomoc .pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Moze zadaj sobie troche trudu i przeczytaj watek o obywatelstwie, ta kwestia byla szczegolowo juz omawiana x-razy

Wiec przeczytałem i stwierdzam iz mój pradziadek miał obywatelstwo oczywścię wszystkie papiery są, jak dobrze myślę obywatelstwo po ojcu(pradzaidku) przeszło na babcie no i tu już się przerywa bo mój ojciec czyli syn babci urodził się w 60 i może się starać tylko i wyłącznie po ojcu a ten owego nie posiadał. wiec ja jako iz mój pradziadek miał ja nie mam możliwości go dostania , chyba że można sie starac.?

obywatelstwo zawsze dziedziczy sie tylko po rodzicu, a nie po dziadku czy pradziadku.

Jesli w dziedziczeniu obywatelstwa z pokolenia na pokolenie jest jakas "przerwa", to nawet jesli pradziadek bylby kanclerzem Rzeszy, to nic nie pomoze.

A w tym wypadku dochodzi, ze babcia uzyskala obywatelstwo prawdopodobnie na mocy innych przepisow jako przesiedleniec i przez dobrowolny powrot do Polski i tak je utracila

Dzięki za odpowiedz. mam jeszcze jedno koło ratunkowe :P moja matka a jej ojciec tez miał papiery niemieckie ale je spalił bo chceli go wziasc dowojska itp. wiec jak by znalazły sie papiery w archiwum to obywatelstwo dostała matka a ja jako i zurodziłem sie 1992 odzidzicze po matce? i teraz pytanie czy szukac tych papierów jak tak to gdzi od czego zaczac we wszystkich archiwach w polsce ?

pytanie do POGODNIAKA

PYTANIE DO PANA POGODNIAKA

Mój tata i moje starsze rodzeństwo dostali obywatelstwo niemieckie w roku 1998
na podstawie pochodzenia po dziadku {taty mojego taty}.
Dziadek urodzony byl na terytorium Rzeszy Niemieckiejw 1904 przez co nabyl obywatelstwo niemieckie .Potem nabyl je znowu dopiero w roku 1939 poprzez wpis na DVL 3 na 10lat.W tym czasie urodzil sie moj tata i odziedziczyl po nim obywatelstwo niemieckie. dziadek mial tez skonczona niemiecka szkole i
sluzyl w niemieckiej strazy pozarnej i te wszystkie fakty daly podstawe ze moj ojciec dziedziczyl obywatelstwo niemieckie po swoim ojcu.
Teraz minelo 15 lat odkad tata uzyskal prawnie przez BVA w Kolonii stwierdzenie obywatelstwa po swoim tacie.W 1999 roku wyrobil sobie paszport niemiecki waznydo 2009 , aktualnie w tym roku wyrobil sobie dowod osobisty niemiecki wazny do 2023. Wiec czy ta nowa ustawa ktora mowi
,,Artykuł 3 ustawy 2 nowej ustawy o obywatelstwie niemieckim z roku 2000 który mówi
ze osoba która od 12lat jest traktowana jako obywatel niemiecki przez instytucje Państwowe
niemieckie z mocy ustawy nabywa obywatelstwo niemieckie prawnie”.

Czy ta ustawa w przypadku ojca ma zastosowanie?
Chodzi mi o to ,ze ja zlozylem wniosek do BVA o stwierdzenie obywatelstwa po ojcu i jezeli mi odmowia z roznych powodow moge sie odwolac na ta wlasnie ustawe????? Urodzony jestem w 1986

ale ciebie nikt nie traktowal przez 12 lat jako obywatela niemieckiego, wiec ten zapis nie znajduje zastowania wobec ciebie.

Ale skoro ojciec otrzymal potwierdzenie obywatelstwa w roku 1998, to raczej nie powinno byc problemow

@bols: jak i gdzie szukac dokumentow w archiwach, to na tym forum tez jest opisane na dziesiatkach wpisow

Ostatnia edycja:
dzieki .pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Wiem nie chodzi mi o mnie ale o mojego ojca ze jest juz prawnie NIEMCEM od uplywu tych 15 lat i nikt mu niema prawa tego odebrac.

A skoro on jest Niemcem prawnie juz uznawany wiec ja po nim tez powinienem miec stwierdzone obywatelstwo jako jego dziecko przeciez tym bardziej ze mialem w dziecinstwie po nim KINDERAUSWEIS.
SKORO OJCIEC JEST NIEMCEM TO SYN TEZ NIM JEST przeciez tak mowi ustawa
dobrze rozumiem?
moje rodzenstwo dziedziczylo po ojcu automatycznie obywatelstwo w 1998 roku od razu bez zadnego ale i sa starsi niz ja ja jestem najmlodszym dzieckiem.
A teraz sa zupelnie inne przepisy mamy 2013 rok ale i tak mam prawo dziedziczyc obywatelstwo jesli je ojciec ma nadal. A te panie w BVA sa chyba juz nie tak doswiadczone jak dawniej mam wrazenie

Tylko Pan mi moze doradzic bo jestem bezradny na co mam sie powolac w razie odwolania?
Nie chce mieszac juz dziadka bo to juz bylo udowodnione w roku 1998 przez mojego ojca przeciez nikt bezpodstawnie nie daje obywatelstwa 12 osobom w rodzinie .
Dlatego pytam czy moge sie polowac na ta nowa ustawe ale tylko na ojca mojego

Jeszcze nie dostales zadnej decyzji a juz sie zastanawiasz nad odwolaniem. To bez sensu, bo jak dostaniesz decyzje negatywna, co jest raczej malo prawdopodobne, to dostaniesz jej uzasadnienie i wtedy bedzie mozna konkretnie na ten temat rozmawiac.

Ustawa o obywatelstwie mowi, ze dziecko dziedziczy obywatelstwo po ojcu, jesli ojciec w momencie urodzenia dziecka mial (przynajmniej teoretycznie prawo) do obywatelstwa niemieckiego. Jesli ojciec nabyl obywatelstwo dopiero po urodzeniu dziecka, to roznie moze byc.

Powrót