Obywatelstwo dla dziecka w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku lyoness
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lyoness

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

jestem w nietypowej sytuacji i bardzo prosiłabym o pomoc. Jestem polską, razem z mężem (ochładzającym z Chile) mieszkamy w Niemczech. Juz za kilka tygodni urodzi nam się dziecko i mamy wątpliwości odnośnie obywatelstwa dla maluszka. Teoretycznie może ono otrzymać obywatelstwa po rodzicach, czyli polskie i chilijskie. Dodatkowo, ze względu na to ze ja jako matka pracuje legalnie i mieszkam w Niemczech dłużej niż 8 lat, dziecku przysługuje również obywatelstwo niemieckie. I stad moje pytanie, czy istnieje możliwość ze maluch będzie miał trzy obywatelstwa, czy jest jakieś ograniczenie w niemieckim prawie dotyczące takiej sytuacji?

Z góry dziękuję za wszelka pomoc.

Pozdrawiam serdecznie

Z polskim i niemieckim obywatelstwem rownolegle nie bedzie klopotow. Z chilijskim dodatkowo trudno powiedziec, bo to jest obywatelstwo "pozaunijne".
W zasadzie po ostatniej reformie niemieckiego prawa o obywatelstwie, dziecko, ktorego rodzic przebywa legalnie w Niemczech od 8 lat, nabywa przez urodzenie obywatelstwo niemieckie i NIE musi rezygnowac z obywatelstwa dodatkowego w wieku 18 lat, ALE ze wzgledu na ostatnie ekscesy z Turkami w Niemczech pojawily sie glosy, zeby anulowac ten przepis i powrocic do poprzedniej sytuacji, gdy dziecko w wieku 18-21 lat musi sie zdecydowac, czy chce miec tylko niemiemiecki albo tylko pozaunijne po rodzicach.
Konkretnej odpowiedzi udzieli ci komorka "Staatsangehörigkeitsbehörde", ktora istnieje w kazdym wiekszym miescie w Urzedzie Miasta

Powrót