Obywatelstwo dla nieletniej ?

• Autor wątku Autor wątku Uxoriss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

Uxoriss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam 15 lat, znam historie, obyczaje i geografię Niemiec oraz umiem dobrze język niemiecki. Chciałabym mieć obywatelstwo niemieckie ale jestem polką i urodziłam się w Polsce. Gdybym wyjechała z mamą do Niemiec i ona dostałaby pozwolenie na pobyt przypuśćmy 5 lat to ja też je dostanę czy muszę się ubiegać o nie osobno? Po drugie dostałam już pozwolenie na pobyt i czy po skończeniu 16 lat dostaję automatycznie obywatelstwo ? Czy moja mama musi się zgodzić na to żebym dostała obywatelstwo ? Co muszę zrobić aby móc uczyć się w szkole niemieckiej ? I ogólnie jak dostać niemieckie obywatelstwo jeśli jestem nieletnia ?

Nie rozumiem ciebie wcale-czemu zalezy ci na obywatelstwu niemieckim az tak!!!!!!!!Moj syn jest Polakiem i chodzi do niemieckiej szkoly-nie staralam sie o obywatelstwo dla siebie czy dla mojego syna-wkoncu Polska jest juz w Unii!!!!!!Myslisz,ze bedziesz miala lepsze prawa czy co?
Jezeli bedziesz miala w niemczech meldunek-mozesz bez problemu isc tu do szkoly-musisz tylko przetlumaczyc wszystkie swiadectwa szkolne,akt urodzenia i wtedy dyrektor szkoly powie ci do jakiej szkoly sie nadajesz-hautschule,realschule czy gimnazjum.
Takze nie widze potrzeby zebys rezygnowala z obywatelstwa polskiego-wstydzisz sie tego ze jestes Polka?
Ja sie nie wstydze tego i nie mam zamiaru zmieniac obywatelstwa-a jestem tu juz 10 lat-mieszkam w niemczech.
Bez problemu pracuje tu a moj syn chodzi tu do szkoly.

Powrót