Obywatelstwo dziecka

• Autor wątku Autor wątku Lulka 76
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lulka 76

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.Moja sprawa jest troszkę nietypowa.Mój były partner po rozprawie ma częściowo ograniczone prawa rodzicielskie i przebywa na terenie niemiec.Na ostatniej rozprawie alimentacyjnej odgrażał się że za 3 m-ce zmieni obywatelstwo na niemieckie i wtedy dziecko automatycznie dostanie podwójne czyli także niemieckie.Czy może odbyć się to bez mojej zgody?
Ponadto wiem że się stara o dodatek kindergeld ,mieszkanie socjalne i obniżenie podatkowe chce zameldować tam dziecko by mógł mieć więcej ulg i większy socjal.Czy to strachy na lachy czy może to zrobić bez mojej zgody?
Dziecko mieszka w Polsce jest tu zameldowane i nie zamierzam nic zmieniać.
Nie wiem na co muszę uważać .

To nie jest grupa z prawem Niemieckim.Musisz zapytać eksperta z dziedziny prawa zagranicznego.To czy może zameldować dziecko zależy od przepisów w Niemczech.Jeśli może wtedy będziesz musiała walczyć Ty plus Polskie prawo konta były partner i prawo Niemieckie.Może zapytaj kogoś z ambasady.

@Violet: moze przeczytaj nazwe dzialu, w ktorym pojawil sie ten post, bo juz po raz kolejny "ustawiasz" pytajacych, ze to "nie jest forum od prawa niemieckiego"

Nastepny post w tym stylu z twojej strony zostanie przeze mnie usuniety!

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Rozumiem.Dziękuje

Lulka 76 napisał:
.Na ostatniej rozprawie alimentacyjnej odgrażał się że za 3 m-ce zmieni obywatelstwo na niemieckie i wtedy dziecko automatycznie dostanie podwójne czyli także niemieckie.Czy może odbyć się to bez mojej zgody?.

"Automatycznie" nic nie ma. Rodzice wystepujacy o nadanie obywatelstwa musza dodatkowo wnioskowac o objecie dzieci ich wnioskiem o nowe obywatelstwo. Bez zgody drugiego rodzica, szczegolnie tego majacego prawa rodzicielskie i faktycznie opiekujacym sie dzieckiem, NIE jest to mozliwe

Dziękuję,bardzo mi ulżyło:)

Poza tym ojciec dziecka do jego zameldowania potrzebuje akt urodzenia. Nawet jesli ma i zamelduje, to go niemieckie urzędy pozrą, bo będzie dostawał regularne listy do potwierdzenia badań obowiązkowych kontrolnych u lekarzy. Więc bez obecności dziecka może o większym socjalu pomarzyć jedynie. A o KG musi Pani wystąpic, ale warunek jest, ze nierób zacznie pracować w De.

Powrót