Obywatelstwo jak to jest?

• Autor wątku Autor wątku amelka00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

amelka00

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Jak to jest jezeli ja posiadam obywatelstwo niemiecki mieszkam w polsce, wychodzac za mąż czy moj mąż je ode mnie dostaje rowniez czy trzeba czekac iles a jezeli tak jest mozliwosc zeby on pojechal np do pracy na pochodzenie moje?

Dzisiaj małżonek nie dostaje obywatelstwa od małżonka. Sam musi znać niemiecki ,ileś lat trwać w związku ,chyba 3 (tu dokładnie nie wiem), mieszkać na terenie Niemiec i zdać test na Niemca.

a jest taka mozliwosc zeby pojechal na moje obywatelstwo? Slyszalam cos kiedys o tym ale ile w tym prawdy to nie wiem

tylko jak ty pojedziesz z nim razem i razem z nim sie zameldujesz w niemczech w jednym gospodarstwie domowym.

Tak, ale słyszałam, że nie we wszystkich Landach tak można. Są niektóre takie rejony, gdzie od obywatela Niemiec wymaga się, aby był wstanie sam utrzymać małżonka niemającego obywatelstwa niemieckiego. Chociaż znam małżeństwa mieszane, mieszkają w Niemczech, i małżonek niemający obywatelstwa niemieckiego ma pełne prawa.

Amelka, Niemcy, Austria, czy inny kraj unii europejskiej: bez twojej obecnosci twoj maz nie bedzie mial zadnych praw. Tylko dzieki twojemu niemieckiemu paszportortowi maz uzyska w momencie wspolnego zameldowania sie od razu prawo do pracy. I nic wiecej. Prawo do zasilkow jest inna rzecza, przysluguje tylko w Niemczech, kraju twojego obywatelstwa, i z tym moze byc roznie, jak pisze Agolka, bo moga powiedziec, ze jak cie nie stac na utrzmanie meza, to macie wracie do kraju z ktorego przyjechaliscie.

To czyli zeby on mogł tam pracowac na obywatelstwo musimy sie razem tam zameldowac i mieszkac?

dokladnie, i najlepiej zeby on sobie jak najszybciej legalna prace znalazl, bo po 3 miesiacach moga sie was zaczac dopytywac, z czego wy chcecie zyc

no własnie chodzi o prace taka jak elektryk ale wszystko jest na obywatelstwo własnie

Ale to musicie wiedziec, czy chcecie na stale albo przynajmniej na dluzej mieszkac w Niemczech, bez ciebie on tej pracy nie dostanie legalnie, wiec bedziesz musiala sie z nim przeprowadzic, bedziecie musieli znalezc mieszkanie, zameldowac sie tam, on dzieki temu dostanie zezwolenie na prace i bedzie mogl pracowac.

Albo poczekacie do 4 maja 2011 r., wtedy Polacy także w Niemczech będą mogli pracować legalnie bez zezwolenia.

Powrót