Obywatelstwo Niemiec

• Autor wątku Autor wątku Werbena22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Werbena22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.
Kiedy można starać się o obywatelstwo Niemiec. Pracuję tutaj już pięć lat. Praca na stałe.

Normalnie po 8 latach, po skonczeniu Integrationskursu 7 lata, a w przypadku osob, ktore wykazuja ponadprzecietne zaangazowanie integracyjne (np. przez prace spoleczna w niemieckich organizacjach albo wyjatkowo dobra znajomosc jezyka niemieckiego) po 6 latach

Ostatnia edycja:
Ale ja bardzo dobrze mówię po niemiecku. Mimo to muszę chodzić na ten kurs?

najwczesniej po 6 latach, ale tylko jesli ma sie ku temu wazny powod (w twoim wypadku raczej odpada)
po 7 latach jesli przeszlo sie Integrationskurs
po 8 latach, bez kursow i waznych powodow

no i trzeba jeszcze zdac Einbürgerungstest

Skrocenie do 7 lat przysluguje tylko na podstawie zaswiadczenia o ukonczeniu tego kursu. Jesli znasz ponadprzecietnie dobrze niemiecki, mozesz probowac prosic o skrocenie okresu do 6 lat, ale to zalezy od urzednika, czy ci to uzna.
Tak czy inaczej po 5 latach nie ma mozliwosci starania sie o obywatelstwo. Minimum to pelne 6 lat

A jeszcze taka sytuacja.
Moja żona otworzyła kwiaciarnię w Niemczech. Po miesiącu zamknięto drogę wjazdową do kwiaciarni, gdzie między innymi zatrzymywał się autobus i było trochę ludzi.Po zamknięciu drogi, było to wymarłe miejsce. Kwiaciarnia splajtowała.Żona starała się o dotacje z Urzędu Pracy Niemieckiego, ale nie przyznano jej. Czy nie będąc obywatelką Niemiec, może się starać o jakiekolwiek pieniądze, z urzędu, z środków UE itp. na założenie nowego interesu? Dodam, że w tej chwili mieszkamy, już w innej części Niemiec w Niedersaksen.
Pytanie: czy jest możliwe uzyskanie pieniędzy na rozwój własnej firmy np.sprzedaż internetowa na ebay.de
Pozdrawiam.

No ta znajomosc jezyka nie jest ponadprzecietnia, jesli nie potrafisz napisac poprawnie "Niedersachsen", chociaz tam mieszkacie....

to samo pomyslalam... no i dziwi mnie, ze ktos znajacy bardzo dobrze niemiecki nie potrafi wpisac Einbürgerung w Google i sprawdzic czy spelnia wymogi, czy nie

Witam,
postanowiłem się podpiąć pod ten temat, nie chcą tworzyć kolejnego bardzo podobnego tematu. Chodzi o to, że chyba przeczytalem już cały internet i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Nie jest ono skomplikowane i szczerze mówiąc mam nadzieję, że Pogodniak tu zagląda i dysponuje taka wiedzą.
Jakiś czas temu złożyłem do Kolonii dokumenty o potwierdzenie obywatelstwa, potem poprosili o jakies oryginaly i dodatkowe swiadectwa i to wszystko im odesłałem, a teraz przyslali mi do podpisania zgode na szukanie w archiwum angielskim, stąd moje pytanie, czy jezeli niemcy szukają dokumentow w anglii to znaczy to wszystko do tej pory jest ok, sprawa dochodzi do końca i tylko jeszcze trzeba to sprawdzić, czy też jest to normalna procedura niezwiązana z niejako z innymi wątkami sprawy. Więc jeżeli ktoś byłby w stanie udzielic odpowiedzi na to pytanie to byłbym bardzo wdzięczny
Pozdrawiam

To zaden prognostyk moim zdaniem. Po prostu czesc osob ze Slaska sluzacych w Wehrmachcie, ktorzy byli na Volksliscie, trafiajac do niewoli alianckiej przechodzila na sluzbe do wojska polskiego, co szczegolnie czesto zdarzalo sie w Wielkiej Brytanii, a to moglo skutkowac uniewaznieniem obywatelstwa na podstawie Volkslisty, a co za tym idzie odmowa wystawienia Staatsangehörigkeitsausweisu

Temat ten byl bardzo szczegolowo omawiany tutaj na forum.

O przejściach do armii Andersa oczywiście czytałem i wiem na 100% że to mojego dziadka nie dotyczy, chodzi mi bardziej o kolejność w jakiej to wszystko ma miejsce, tzn. zwracają się do Anglii bo wczejniejsze dokumenty są ok i nie ma podstaw na wydanie odmowy, czy zwracają się "na wszelki wypadek", a pozostałe wątki są dalej badane. Właśnie odpowiedzi na to pytanie nigdzie nie znalazłem, czy po sprawdzeniu Andersa nastepuje decyzja, czy sprawa i tak się potem ciągnie wiele lat.....

to jest po prostu jeden ze standardowych elementow procedury, moim zdaniem nie ma sensu wrozyc tutaj z fusow, ze to dobrze czy zle

No szkoda....myslałem ze już blizej niz dalej....ale jak widać dalej nic z tego

Powrót