obywatelstwo niemiecki czas

• Autor wątku Autor wątku malenka14
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malenka14

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam! mam pochodzenie niemieckie kiedzs jakis moj pradyiadek mial cos z niemcami zwiazane na jego podstawie wieksza czesc mojej rodziny wyrobila spobie niemieckie papiery..ja tez moge ale doszlz mnie sluchy ze musze czekac 3lata az mi udowodnia obywatelstwo..czy to sie obecnie nie zmienilo ten okres oczekiwania bo skoro juz blizsza generacja+moja babcia+ ma obzwatelstwo to czemu beda musieli tak gleboko grzebac w dokumentach..sa jakies szybsze sposoby by dostac sie do tego kraju..wiem ze sa rozne telefonz do konsuli ale nie majac zadnzch znajomosci oni mnie beda kierowac okrezna droga prosze o pomoc

a z czyjej strony przodkow masz zamiar ubiegac sie o obywatelstwo...ze strony babci czy pradziadka....po kim ma babcia???bo to bardzo wazne z czyjej strony

moja babcia ma chyba po mezu czyli po dziadku a dziadek od swojego taty czyli mojego pradziadka moj tata(ktory niezyje) oraz jego brat i ciocia tez maja obywatelstwo z tej samej lini

jezeli babcia ma po mezu(to niestety nie z pochodzenia tylko z racji tego ,ze wyszla za maz)

takze mozesz po dziadku(linia meska)oczywiscie dziadku ze strony ojca Twojego..od pewnego czasu jest mozliwosc po matki przodkach (ale trzeba byc urodznym po 1975 roku..reszte info tu

Konsulat Generalny Niemiec Wrocław - Potwierdzenie obywatelstwa niemieckiego

ile trwa zalatwianie to zalezy od dokumentow(ja mialam dziadkowe obywatelstwo)czekalam 9 miesiecy...inni dluzej jak trzeba od podstaw zalatwiac(i oczywiscie ja skladalam w Niemczech to pewnie tez szybciej)

a czy moze placilas cos za te zalatwianie? bo ja tez mam zamiar w niemczech to zalatwiac tez myslalam ze moze byc szybciej przez todla mnie to dzwone bo skoro moj tata mial tez obywatelstwo niemiecko to czemu musze od paradziadka;/

ja sie urodzilam w 1989 roku

a jak mozesz opowiedz dokladnie jak wygaladala Twoja historia czy Ty miszkalas w polsce i w niemczech zalatwialas itp..no i jesli mozesz to prosze powiedz mi jak i do kogo skladalas papiery i kiedy top bylo swieza data?

jak tata mial to dobrze..to szybko powinnas dostac..czyli tata mial po dziadku,pradziadku

ja mialam po mamie mama po dziadku,dziadek po pradziadku(wiec tylko dalam jej i dziadka obywatelstwo,choc dziadkowe ani tak zbyt nie bylo potrzebne..nie placilam nic..jednak moje dzieci juz 25 euro niedawno(a ja prawie 9 lat temu)dzieci moje potrzebwaly tylko moje obywatelstwo

zeby zalatwic to w Niemczech w Ausländeramt trzeba byc tu zameldowanym

lub jest opcja ,ze mozna kogos z Niemiec upowaznic(wtedy cala poczta z KÖLN do tej osoby bedzie przychodzic)

http://www.sozpol.com/pl/niemieckie-obywatelstwo/wniosek

Ostatnia edycja:
9lat temu? ojejku to kupe lat temu prawo p[ewnie juz sie niezle pozmienialo i okres wyczekiwnia na obywatelstwo pewnie tez;/ nic musze podzwonic po innych urzedach ambasadach i sie dowiedziec

nie nie pozmienialo sie prawo....moje dzieci niedawno tez czakaly krotko..

pozatym jak konsul odpowiedzial pewnej pani ostatnio ..ze do 24 miesięcy najdłużej...i tak pisze wszędzie ,ze okres oczekiwania do 24 miesięcy..jak dokumenty w porządku i nic nie brakuje

wiesz pewnie u mnie wszystkow papierach wporzadku now koncu parwie cala rodzina od babci i dziadka maja zrobione obywtelstwo an tej zasadzie popytam podzwonie zobaczymy co mi powiedza..a ataka jeszcze jedna sparwa zeby zalawtiac papiery w niemczech musze tam byc zameldowana czy moge mieszkac w polsce i tam zalatwiac je??(w niemczech) bo ja czesto jezdze tam

jakbym mogla jeszcze prosic o nazwy nacji do ktorych zglasalas sie by zalatwic sobi obywatelstwo no i jakie paiery tzreba tam miec

w linku wyzej co podalam jest napisane gdzie skladac wnioski..

Wniosek o potwierdzenie niemieckiego obywatelstwa

Aby otrzymać potwierdzenie posiadania niemieckiego obywatelstwa po niemieckich przodkach, należy złożyć wniosek wypełniony w języku niemieckim oraz poprzeć swoje niemieckie pochodzenie odpowiednimi dokumentami. Urzędem odpowiedzialnym za rozpatrywanie wniosków jest Bundesverwaltungsamt w Kolonii.
Wnioski te składa się:
w przypadku miejsca zamieszkania w Polsce: osobiście w niemieckich jednostek konsularnych w Polsce -
w przypadku miejsca zamieszkania w Niemczech: w miejscowym urzędzie stanu cywilnego (Standesamt) lub w innej wyznaczonej jednostce administracji lokalnej (najczęściej Ausländeramt),
w przypadku miejsca zamieszkania w Polsce oraz wyznaczeniu osoby zamieszkałej w Niemczech i upoważnieniu jej do przyjmowania korespondencji z Bundesverwaltungsamt: drogą pocztową bezpośrednio na adres Bundesverwaltungsamt w Kolonii -

trzeba miec meldunek na terenie niemiec i skladac w AUSländeramt...tam gdzie meldunek

lub kogos upowaznic jezeli nie ma sie meldunku w Niemczech wtedy ta osoba wysyla to bezposrednio do Köln(Kolonii)...ja osobiscie skladalam w Ausländeramt...

no a czy to sie znajduje tylko w Kolonii chyba nie? bo troche by bylo do pzrejechania tam

a chyba lepiej skladac wszytsko osobiscie

dziekuje bardzo za informacje poszperam troche po rodzinie i moze cos mi sie uda szybko zalatwic pozdrawiam

Szanowni Państwo!

Mam do Was specyficzne zapytanie:

Proszę mi powiedzieć, czy w tej sytuacji, którą poniżej przedstawiam dziecko (osoba niepełnoletnia) obywatela niemieckiego może zostać pozbawione niemieckiego obywatelstwa?

Dziecko posiada dwoje rodziców, którzy legitymują się niemieckim obywatelstwem. Oboje rodziców mają nad dzieckiem pełne prawa. Ojciec dziecka wstępuje do wojska obcego państwa i tym samym pozbawia się niemieckiego obywatelstwa. Czy w tej sytuacji dziecko zostaje pozbawione niemieckiego obywatelstwa, mimo, że matka tego dziecka posiada nadal niemieckie obywatelstwo?. Oczywiście matka nie wydaje, żadnej zgody na zwolnienie z obywatelstwa niemieckiego dla dziecka.

Powrót