Obywatelstwo niemieckie a gwarancja mieszkania

• Autor wątku Autor wątku christopher7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

christopher7

Użytkownik
Odpowiedzi
199
Witam. Posiadam obywatelstwo niemieckie i mam zamiar wyjechać na stałe do de. Czy jako obywatel mam zagwarantowane mieszkanie? Jak mam się zapatrywać na tę sprawę z punktu widzenia uchodźców, czy jest ryzyko, że nie będzie dla mnie mieszkania i nie będę miał gdzie mieszkać?
Bardzo proszę o odpowiedź
Pozdrawiam
Krzysztof

Nie masz zadnej "gwarancji mieszkania" nawet jako obywatel niemiecki. Dostaniesz kwitek z socjalu, ze jestes uprawniony do wynajmowania mieszkania socjalnego, ale tego mieszkania bedziesz musial sam, na wlasna reke. Mozesz oczywiscie powiedziec, ze jestes bez dachu nad glowa, wtedy skieruja cie do noclegownii dla bezdomnych, ale nie wiem, czy bedziesz naprawde chcial tam nocowac

Mam pytanie trochę wybiegające poza temat. Czy uzwględniając to co się dzieje teraz w de (przyjazd uchodźców) lepiej jechać teraz czy można byłoby bez problemu jechać też po Nowym Roku, np. na wiosnę? Jak mi radzicie?
Dziękuję i pozdrawiam
Krzysztof

Jak masz obywatelstwo, to nie ma wiekszego znaczenia, kiedy tu przyjedziesz. Później może być poprostu większy popyt na mieszkania, a mniejsza podaz.Tzn. moze być trudniej znaleźć mieszkanie.

Powrót