obywatelstwo niemieckie ciezka sprawa prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku karol4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karol4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam chcialbym sie dowiedziec czy przysluguje mi obywatelstwo niemieckie czy tez nie sprawa dosc skomplikowana poniewaz posiadam troche malo informacji o przodkach, troche naswietle sprawe moze komus uda sie mi pomoc. Moja prababcia urodzila sie w 1892 roku w janowie wielkopolskim z tego co wiem to byly tereny III Rzeszy gdy miala 8 lat wyjechala do Berlina do siostry swojej matki ktora byla obywatelka niemiec, tam uczeszczala do szkoly mieszkala tam do w 1915r wrocila do obecnej polski wtedy to byly tereny niemieckie az do II wojny swiatowej i wyszla za polaka nie mam pojecia czy posiadala obywatelstwo niemieckie ale napewno mieszkala 15 lat w berlinie i tam chodzila do szkoly nie posiadam na to zadnych dokumentow moj dziadek napewno nie posiadal obywatelstwa niemieckiego jak i moja mama prosze o odpowiedz czy moge sie ubiegac o obywatelstwo czy nie bardzo mi na tym zalezy dziekuje i pozdrawiam

wytlumacz mi, po co piszesz bzdurny post zamiast skorzystac z tematow ktore juz sa? zamiast najpierw przeczytac przyklejony post "niuansa" wypisujesz .."nie mam pojecia czy posiadala obywatelstwo niemieckie" niby co ? my mamy miec pojecie?
opcja "szukaj" - nie gryzie :-x

Witam ja mam takie dość trudne pytanko ponieważ nigdzie o tym nie jest napisane,bynajmniej Ja tego nie znalazłam:( No więc chodzi o obywatelstwo Niemieckie z pochodzenia. Mój dziadek od strony mojego Taty służył w niemieckim wojsku Arbajcdynkst,na terenie Niemiec w roku 1943 , potem jednak pozostał w Polsce, ale Jego brat czyli Mojego Taty wujek także służył w wojsku niemieckim tylko jeszcze nie wiem w jakim dokładnie ale był starszy od dziadka więc służył w innym i On pozostał w Niemczech ożenił się z Niemką i miał obywatelstwo Niemieckie. Moje pytanie to czy jak dziadek nie pozostał w Niemczech to czy mogę się starać o obywatelstwo a jak nie od dziadka czy od Jego brata czyli wujka i jakie bym musiała mieć dokumenty ???? Dziękuje

dziadek mial obywatelstwo niemieckie ?

Nie właśnie nie miał :(tylko służył w wojsku ale Jego brat miał

poniewaz to nie jest rodzina "wprost" tylko "galaz" wiec najlepiej bedzie wykonac telefon do ambasady lub ktoregos z konsulatow i zapytac

tak myślałam ale próbuję się tam dodzwonić ale nikt nie odpowiada :(

a może masz jakiś inny numer niż ten 058 3456500

do nurek68 czlowieku myslalem ze uzyskam tu pomoc jak masz pisac takie cos to na ch.... sie udzielasz nikt CIe o zdanie nie pytal wiec sie nie odzywaj

myslales? to mysl dalej byle z dobrym skutkiem.
a jesli przyszedles tutaj po rade ,to dam ci jedna, zadzwon do konsulatu lub ambasady i zapytaj o swoj problem, skoro ty "nie masz pojecia" to oni beda mieli na pewno

do nurek68 czlowieku myslalem ze uzyskam tu pomoc jak masz pisac takie cos to na ch.... sie udzielasz nikt CIe o zdanie nie pytal wiec sie nie odzywaj [QUOTE
][/QUOTE]

nurek68 Lepiej by było gdybyś sobie odpuścił i przestał pisać aby pisać bo się nudzisz w Niemczech:tuptup:

Ostatnia edycja:
no coz marianie nie bede z toba dyskutowal, bo nie widze sensu, jesli musisz cytowac kogos zeby podeprzec tym swoja wypowiedz z braku argumentow to gratuluje i zycze powodzenia dalej

a to co robie w niemczech to juz nie twoja ... no tak zapomnialem, ze ty wiesz lepiej ode mnie czy mam wolny czas czy nie

Ostatnia edycja:
Powrót